2009-06-14

Systembolagets nyheter maj 1998


Systembolaget lanserade 4 och 18 maj 1998 följande nyheter:
1998 hade den värsta kalabaliken sedan EU-inträdet gått över. Nyheterna presenterades måndagar, men inte längre varje måndag utan bara den första och tredje. Modulsystemet var inte infört så ”[butikerna] lagerför nyheter de räknar att ha efterfrågan på.”. Det fasta sortimentet och de tillfälliga nyheterna var inte heller uppfunna, så nyheterna fick vara kvar tills de tog slut eller slutade sälja tillräckligt bra.

I nyhetsbladet fanns plats för redaktionell text, i det här numret en liten lista över ”Doft- och smakord”, tips om hur man skulle servera vatten till vin och en mini-artikel om området Chablis.

Mittuppslaget hade en introduktion till belgiska öl, ölcaféer och det belgiska köket. Samt en faktaruta om några belgiska öltyper. Vidare en halvssida om den tyska vinlagen, en text om ”Naturligt sött vin” och i slutet en inspirationssida med recept från den egna boken Mat & Dryck – en guide.

Bland ”Övrigt” noterar jag att Ringnes Eksport (Ringness ägde Pripps på den tiden) och Lundgrens Lager lanserades på halvlitersflaskor. Och Franziskaner Hefe-Weissbier samt Pilsner Urquell på halvlitersburk. Det var också nu som alla V&S-snapsar i serien Reimersholms gick från 70 cl- till 50 cl-flaskor.

(och i och med detta firar jag 1.100 inlägg sedan juli 2007!)

4 kommentarer:

 1. Härligt med lite kuriosa. Fortsätt med det!

  SvaraRadera
 2. Tack för berömmet. Jodå, det kommer mer, men det får inte bli för mycket heller.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar att de delat upp och utökat de två skrifterna, om nyheter och redaktionellt. Tidningen Bolaget ger förvisso ganska pravdaeska vibbar, men det finns en del intressant läsning.

  Kul att läsa lite om "hur det var," och gratulerar till 1.100 inlägg!

  Daniel

  SvaraRadera
 4. @Daniel: Redan då fanns en rent redaktionell kundtidning från Systembolaget. Då hette den ”Uppdraget”, nu ”Bolaget”.

  SvaraRadera