2009-06-19

Green Flash West Coaste IPA

I tisdags bytte jag öl med Baggen från Beerwell: Han fick en Bitter & Twisted och jag en West Coast IPA med orden ”Tror du uppskattar en humlig amerikanare”. Jag blev nöjd och hoppas att han blev detsamma.

Eftersom jag propagerar för att dricka välhumlad öl färsk så recenserar jag den nu så fort som möjligt:

Green Flash Brewing Company har alltså bryggt en amerikansk IPA vid namn West Coast India Pale Ale på 7%.

Färgen är djup, nästan självlysande, röd-orange-bärnsten. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och avslutas med en ojämn yta. Massiva mängder skumrester på glaset.

Den kraftiga doften är mycket humlad med typiska amerikanska toner: Grapefrukt, bittra örter, blommor, söt gräddkola och toffee och en elegant men samtidigt kraftfull beska.

Smaken är först överväldigande bitter: Grapefrukt, pomerans, lime. Det finns också söta toner av vetebröd och sötningsmedel, som tidvis blir lite vassa. Mogna toner av ekfat och soja. Kroppen är medelstor vilket är en besvikelse eftersom den här massiva humlen kräver en solid bas att vila på. Eftersmaken har en robust beska men också toner av citrusfrukter och blommor. Hittar också en enkel sötma och en smak av rågbröd. Avslutningen är lång med bittra citrusfrukter och smörkola.

Kolsyran är mild till medium, de små bubblorna är milda. Vätskan är medel-mjuk.

Nja, jag är inte helt övertygad. Humlen var värdig en amerikansk DIPA, men maltsötman och kroppen var som en ”vanlig” amerikansk IPA, vilket gjorde ölen obalanserad. Ska man ha så här mycket beska och humlekraft måste det finnas en rejäl bakgrund som den kan spela mot. Trots det blir betyget högt, för det här är trots allt en rätt bra öl, men den kunde blivit så mycket bättre.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Gåva/egenimport.

2 kommentarer:

  1. Nu verkar RSS-flödet strula igen,i alla fall det som iGoogle använder. Bah.

    SvaraRadera
  2. Och nu hoppade det igång igen. Teknikens under…

    SvaraRadera