2009-06-18

O'Hanlons Firefly Bitter

I tisdags var jag alltså i Stockholm. Efter att ha turistat och köpt mitt-i-månaden-nyheter så hamnade vi som vanligt på Oliver Twist. Som brukligt på eftermiddagarna låg en tung doft av varmkorv-spad över lokalen, men jag trotsade lagerbladsoset och beställde in en (amerikansk) pint från cask: Firefly Bitter av engelska O'Hanlons Brewery. Det är en ordinary bitter på behagliga 3,7%.

Färgen är mörk bärnsten, vätskan är klar. Det låga ljusbeiga skummet sjunker sakta ner till ett litet lock.

Doften är svag/mild. Lite jäst och blandade frukter.

Smaken är söt med fruktiga toner (äppelkart) och en torr kemisk aning av bakpulver. Den korta eftersmaken är något söt med syrliga frukter och en mycket försiktig bitterhet. I avslutningen finns plötsligt lite torra humletoner.

Kolsyran är mycket mild med små lätta bubblor, vätskan är mjuk och len.

En rätt lätt och uppfriskande bitter med en intressant mild humleton i slutet. Vilket kanske inte låter så jätteupphetsande, men det är den här sortens vardags-ale som jag kan sakna hemmavid. Och, nu när jag tänker på det, så känns faktiskt en US pint mer lagom än en Imperial pint (se exempelvis här om detta).

Och för er data-konnässörer kan jag nämna att jag nu recenserat 1.100 öl.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 66:00 för 471 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar