2009-06-27

Rogue Yellow Snow

Så vad skulle jag fortsätta med efter den amerikansk-svenska IPAn? Egentligen var jag sugen på en rejäl tysk grumlig veteöl på fat (det är ju trots allt högsommar) men någon sådan fanns inte att köpa.

Jag glodde igenom kylarna en gång till och bartendern var mycket entusiastisk och hade mer eller mindre bestämt att jag ville ha en Old Rasputin. Men det ville inte jag… Den där kanadensiska kaffestouten jag inte hann dricka i våras? Péché Mortel? Nähä, slut. Mannen i baren sprang ner i källaren. Nä, slut där med.

Jag glodde vidare. Vad stod där längst ner i kylen och såg ensamt ut? En halvstor flaska Yellow Snow IPA från Rogue? Kanske? Ville jag ha så mycket? Hur stark var den? På amerikanskt manér stod det inte alls på flaskan. Telefonsurfande till RateBeer gav att den var på 6,2%.

Vidare fundering. Den var i alla fall på under 7% som är något slags irrationell gräns för mig och en ensam öl över halvlitern (22 fl oz= ”bomber” ≈ 0,65 l). Jag köpte.

Färgen är orange med röd-gula nyanser. Vätskan är aningen grumlig och det är lite fällning i flaskans botten. Det tre fingrar höga skummet är benvitt och luftigt, det lämnar massor av rester när det sakta sjunker ner.

Doften är aningen svagare än jag hoppats på. Humliga bittra toner med citrusfrukt och kryddor, söta toner av kakor, knäck och mjölk.

Smaken är torrt maltig med amerikanska humletoner som skapar en medelstark bitterhet och mycket fruktiga toner (aprikoser, citrusfrukter). Det finns gott om malt, och den skapar en stabil bas med en mjuk sötma. Eftersmaken är behagligt balanserad med bra bittra fruktiga humletoner och en söt malt med ton av halvmörkt bröd. Den långa avslutningen har en lätt syrlig ton och en grapefrukt-lik bitterhet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är len och aningen klibbig.

Jämfört med den andra IPAn var den här definitivt mer mogen och genomarbetad. Samtidigt känns den inte lika frimodig, och den svaga aningen underliga doften håller ner betyget en aning. Annars är det en öl som i stort sett gör det den ska felfritt.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 169:00 för 651 ml.

4 kommentarer:

  1. Är inte det här den öl som Jugge på Oliver Twist fick bära etikett åt? Hursomhelst tokgott!

    SvaraRadera
  2. Det är samma öl som "OT Jorgen IPA", japp.

    SvaraRadera
  3. "Watch out where the huskies go/don't you eat that yellow snow"!

    SvaraRadera