2009-06-15

Den engelska bitterskalan


I en bloggkommentar undrar ”Jimmy” och ”Jesper” vad jag menar med uttrycket ”bitterskalan” när jag skrev om Ringwood Fortynuner.

Och, tja. Det är väl en hemvävd teori jag har, uppbackad av diverse ölböcker jag läst. Jag tar det steg för steg och utgår från att alla kommer att kasta glåpord och mer kunskap på mig.

Skalan går från minstbitter som första och så ner till det mest bittra.
 • Pale Mild
 • Dark Mild
 • Bitter
 • Brown Ale
 • Best Bitter
 • Pale Ale
 • Porter
 • Premium Bitter
 • Special Bitter / Extra Special Bitter
 • Old Ale
 • Barley Wine
 • Strong Ale
 • India Pale Ale
Tja, någonting sånt kanske?

9 kommentarer:

 1. Det är en mycket bra grund.

  Jag skulle väl dock göra några små ändringar. Old ale och strong ale är väl praktiskt taget samma sak men det finns ju även stora variationer där (och bland alla öltyper). Sen ser det ut som att skalan gäller brittisk öl. Kan det stämma? Man kan ju kanske nämna t ex amerikansk barley wine (och IPA) är beskare än en engelsk IPA.

  Inga glåpord men för den som är intresserad kan man ju ta en titt på
  http://www.shbf.eu/documents/Oltypsdefinitioner.pdf
  Eller
  http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.pdf

  SvaraRadera
 2. Man kan även ta en titt på

  http://www.beertown.org/events/wbc/competition/reg_info/style_descr.html


  Används bla vid World Beer Cup och GABF.

  /D

  SvaraRadera
 3. Stort tack. Den där skalan är som sagt mest min egen tankelek. Det är intressant att se hur den stämmer med verkligheten.

  SvaraRadera
 4. Det här kräver en djupare undersökning på plats i London om en månad tror jag :)

  SvaraRadera
 5. När man tittar på Barks lista och på bland annat SHBFs definitioner får man inte glömma bort att upplevelsen av en specifik "beräknad" beska är olika beroende på hur fyllig/kolsyrad/söt m.m. som ölen är.
  Dessutom kan man lägga till lokala variationer.

  SvaraRadera
 6. Inga glåpord eller ny kunskap, men väl en fråga: har du upprättat denna personliga lilla skala utifrån "teoretisk bitterhet"/IBU, eller utifrån upplevd bitterhet, eller en kombination därav?

  Så långt jag har erfarenhet av dessa olika ale-typer stämmer väl skalan förvisso hyggligt väl med mina upplevelser, men det finns några undantag. Jag upplever t.ex. i allmänhet inte porter (eller stout, som jag saknar i skalan) som särskilt beskt, och en del av av de strong ale jag har druckit har, tydliga humletoner och efterbeska till trots, snarast dragit åt det söta hållet. Men detta är som sagt helt och hållet hur jag personligen upplevt dessa öl, och det behöver ju inte nödvändigtvis stämma med någon mer objektivt upprättad skala.

  SvaraRadera
 7. Egentligen skulle bara listan innehålla

  * Mild
  * Bitter
  * Best Bitter
  * ESB
  * IPA

  Men... Det var så jul att skriva att det bara fortsatte av sig självt.

  SvaraRadera
 8. * Mild
  * Bitter
  * Best Bitter
  * ESB
  * IPA

  Är jättebra det är så jag själv tänker nör jag dricker öl. Plus en tanke om ursprung också.
  Men när man brygger öl själv blir det ju förstås mer matematiskt. Sen får man ju inte glöma att alla upplever saker på olika sätt och att en hög restsöttma maskerar beska mycket bra. Där av kanske en porter inte upplevs som lika besk som en best bitter trots att de har samma IBU.

  SvaraRadera