2009-06-20

Herslev Midsommer Bryg

I vanliga fall drar jag ut på saker och ting. Dricker julöl i april och avslutar påskölen i augusti. Men den här midsommarölen ska jag banne mig dricka under midsommar!

Danska Herslev Bryghus har gjort en egen tolkning av den belgiska witbier-typen kryddad med björksav, björkved och näver. Den är på 5,5% och kallas Midsommer Bryg.

Färgen är blekt orange-gul, vätskan grumlig. Det närmast exploderande vita skummet sjunker ner till ett fingertjockt lager utan att lämna mycket skumrester.

Doften är jästig och vete-syrlig. Jag hittar också lite kryddiga toner.

Smaken är syrlig av vetemalten (och det omältade vetet), det finns också en trevlig rund sötma samt toner av färskt virke och dental-tuggummi (tänk original-V6) samt en svag aning av kryddor. Eftersmaken har en fin sötma som får mig att tänka på vit sirap. Det finns också en neutral bitterhet samt en lätt aning av alkohol.

Kolsyran är mycket kraftig med stora friska (nästan skarpa) bubblor. Som det ska vara!

En intressant variant av wit med en stor friskhet och stor törstsläckande potential. Fast om jag ska vara ärlig så saknar jag de för stilen så typiska kryddorna. Hm, lite limegräs kanske?

Förutom att det är kul med en öl från Herslev i Sverige och så… Köp några flaskor Hoegaarden Wit i stället, är mitt råd. Betydligt mer för pengarna!

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-släpp juni 2008, när detta skrivs finns 396 flaskor kvar. Pris: 49:50 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. Har druckit årets Yttre Gaarden från Nynäs...väldigt mycket mer smak för pengarna...

    SvaraRadera