2009-06-25

BFM La Meule

Ibland känns det lika bra att inte ha läst in sig på vad man ska dricka. Det här blir en sån öl: La Meule från Schweiziska Brasserie Des Franches-Montagnes. Jag vet att den är överjäst och på 6% samt kryddad med salvia. Men det är också allt.

*plopp*

Färgen är orange-gul, vätskan grumlig (det är en ordenligt jästfällning i botten av flaskan). Det fingertjocka benvita skummet är kompakt och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är kraftig med massor av jäst och en liten aning jord. Ölen är som sagt kryddad med salvia, och det är en rejäl doft av örtkryddor som möter näsan i glaset. Jag anar lite dofter av mint och lammstek också. Sötma och en bitter ton i bakgrunden.

Smaken är… Inte alls så söt som jag trott. Snarare tvärtom; den är rätt torr och bitter med vissa toner av humle och en aning alkohol. Sedan kommer det söta maltiga toner och en stark ren doft av salvia. Kroppen är märkligt svag, eller är det de torra smakerna som spelar mig ett spratt? Eftersmaken är kryddig med en fin smak av salvia och en delikat mjuk beska i bakgrunden.

Kolsyran är rätt kraftig och påminner om en veteöl, de små bubblorna är lite vassa. Vätskan är aningen tunn.

En annorlunda, välgjord och underhållande öl, den här. En kul sommarnyhet, fast det kanske räcker med en flaska av den på ett tag?

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009, i detta nu finns 2.337 flaskor kvar i butikerna. Pris: 42:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar