2009-06-10

Systembolagets lanseringsplan 2010


Lanseringsplan 2010 - Systembolagets sortimentsstrategi och planerade lanseringar för 2010.

Kanske inte världens mest upphetsande titel på en publikation, men väl en unik inblick i hur Systembloaget tänker och vilken typ av varor vi kommer att få dricka nästa år.

Lite lösrykta citat:
Det som på kort sikt kan komma att minska försäljningen är en åldrande befolkning men även den ekonomiska situationen som råder. Det kommer att säljas mindre öl på restauranger och pubar, och fler kommer att övergå till cider, vin och läsk.
...
[...]För ale innebär det lanseringar från mikrobryggerier i Sverige, Skandinavien och Belgien eller Storbritannien, samt komplettera dagens ekologiska erbjudande.

Sortimentet av porter och stout kommer under hösten att kompletteras med en lansering från Sverige och en från USA. Både ale samt porter och stout saknar premiumerbjudande på burk och därför kompletterar vi dessa segment med två burklanseringar i oktober 2010. Veteöl ingår också i kategorin specialöl. Segmentet har en hög tillväxt och vi vill förnya erbjudandet på två sätt. Dels genom en smaksatt specialöl med bred lansering till våren och dels med en mer premiumorienterad Weizenbock till hösten. I övrigt vill vi förnya kategorin genom att lansera en traditionell kriek i oktober.


Värt att notera är att man i år speciellt pekar ut att vissa öl ska komma från mikrobryggerier, vilket borde minska risken för ytterligare en Zeunerts Ale i sortimentet.

Rekommenderad hängmatteläsning!

9 kommentarer:

 1. Vi ska inte gå över från öl till cider, vin och läsk! Märkligt citat. Ska vi dricka bag in box viner bara för att det varslas? Jag lovar att jag ska älska öl ännu mer under 2010.

  SvaraRadera
 2. En dröm vad det gäller premiumprodukter på burk vore något från Oskar Blues, vilka burkprodukt är det som anses vara premium idag?

  Även Ölfabrikken tycker jag skulle vara OK, speciellt portern.

  SvaraRadera
 3. Inga nyheter i Juni, Juli, Augusti & December verkar det som, eller läste jag för slarvigt?

  SvaraRadera
 4. Ölfabrikken Porter kanske är något som ligger nära till hands?

  SvaraRadera
 5. Att utpeka åldrande befolkning som en faktor verksam på kort sikt är bland det dummaste jag läst någonsin vad gäller demografiska spörsmål. Antingen är citatet ryckt ur ett sammanhang som är viktigt för innebörden av det, eller så är det skrivet av någon som är helt okunnig i sådana frågor.

  För övrigt tycker jag som övriga att ölfabrikken verkar vara en stark kandidat för burkölen.

  "Traditionell kriek" låter vagt, men intresseväckande.

  SvaraRadera
 6. @Ricke: Citatet kommer från sidan 16.

  SvaraRadera
 7. Tidigare har såväl Boddington som Spitfire (och någon mer väl?) funnits på Systembolaget i burk. Så något brittiskt är väl inte omöjligt.

  SvaraRadera
 8. ”Premiumorienterad weizenbock”. Hörde jag Aventinus?

  SvaraRadera
 9. Får hoppas att det blir Aventinus. Den borde ha kommit in i ordinarie sortimentet för länge sen. Och Schneider Weisse från samma bryggeri med förresten.

  SvaraRadera