2009-06-05

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA

Ofiltrerat-addicts vet att jag är lite skeptisk mot öl bryggda med en enda humlesort. Trots rejäla mängder kan ölen bli aningen platta och enkelspåriga.

Å andra sidan är det här en öl från danska fantombryggeriet Mikkeller, vilket brukar betyda välgjorda öl som tolkar stilar och traditioner på ett helt eget sätt. Den här gången har Mikkel Borg Bjergsø åkt till belgiska De Proefbrouwerij för att brygga en amerikansk IPA med simcoe-humle. Resultatet blev Simcoe Single Hop IPA på 6,9%.

Färgen är djupt röd-bärnsten, vätskan är nästan klar (ölen har efterjästs på flaskan). Det enorma skummet är fast, luftigt och benvitt. Massor av skumrester fastnar på glaset.

Den kraftiga doften är fylld av amerikanska humletoner. Kraftiga bittra toner, lite söta köttiga dofter, toffee, färska blommor, exotisk frukt (ananas) och kåda. Det finns också en del alkohol.

Smaken är ganska kraftig, men inte alls aggressiv. Söta blommiga toner blandar sig med fruktig humle – ananas, kiwi, gröna bananer. Grillat kött och Aromat hittar jag också någonstans här. Eftersmaken har en fin mediumstark bitterhet, toner av gelégodis, deg och en växande värmande alkohol. Avslutningen är bitter med lite fläskkött.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är mjuka. Mjuk är också vätskan som känns lite klibbig.

Som väntat: En intressant och inte helt obelgisk tolkning av amerikansk IPA. Jag gillade, även om den nog passar bäst i eget majestät, jag är inte riktigt säker på vad som skulle fungera ihop med den här.

Ett extra plus för förpackningsstorleken, 33 cl är klart lagom för en så här kraftfull öl.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (just när detta skrivs finns 1.245 flaskor kvar). Pris: 39:00 för 330 ml.

6 kommentarer:

 1. Fast ute vischan, bara hoppas att man hinner ta sig till stan innan de tar slut. Tur med nationaldagen imorgon, borde finnas kvar i "min" butik på måndag. Vill inte "beställa", suktar efter den redan nu.

  SvaraRadera
 2. Drack den nyss också. Tyckte den var väldigt bra.

  SvaraRadera
 3. Håller med om vad Bark skriver. Vill bara tillägga att jag kände en klar doft och smak av persika. En fin öl.

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte den var lite sur, men det kanske var den flaskan, eller att jag inte uppskattar den belgiska tonen.

  Tack för en trevlig blog, jag har följt den ett tag nu.

  SvaraRadera
 5. Svart vinbär och passionsfrukt var det ju. ^^

  Mycket trevlig öl. Funderar på att försöka få tag i hela single hop serien, om det ens är möjligt och göra lite seriösa tester-

  SvaraRadera
 6. Jag har beställt denna öl till vår nästa träff på Ölakademin i Motala, http://www.olakademin.se
  Inga problem för "Bolaget" att plocka hem sex flaskor av den.

  Oppigårds Summer Ale, Double Dead Guy Ale och Nils Oscar Saisson är några av de andra ölen vi har framför oss på den provningen.

  /Eklund

  SvaraRadera