2009-06-29

Närke Huvill


På väg hem från jobbet stannade jag till vid Bishops Arms. Huvudanledningen till detta var att jag hört att de hade fått in något spännande från Närkes.

Egentligen hade jag tänkt att blogga live om den här ölen, men min telefon och Blogger går inte så jättebra ihop: Har man väl lagt in en textbit i inmatningsfältet så står det kvar där, som hugget i sten. Så jag bara antecknade på telefonen i stället.

Huvill är en Double India Pale Ale på 7,8% från Närke Kulturbryggeri.

Färgen är djupt guld, det två fingrar höga skummet är vackert varmt benvitt. En hel del skumrester lämnas på glaset.

Doften är mycket kraftig, det kändes som den fyllde upp hela uteserveringen där jag satt. Amerikansk humle i massor; citrus, limeskal, grädde, smörkola och en aning deg.

Smaken är komplex och kraftig med en rejält jordig humlesmak, citrus men också en intressant syrlig smak av jordgubbar. Massor av malt inkluderande en bra sötma, en rejäl men samtidigt avrundad bitterhet och en ton av köttbuljong. Den länga och nästan krävande eftersmaken har toner av mörkt bröd och blandade citrusfrukter. Mycket lång efterbeska.

Kolsyran är mild, bubblorna medelstora. Vätskan är len och aningen kladdig.

En komplex och kraftig öl som är aningen svår att kategorisera: Den har maten av en barley wine, beskan som en amerikansk IPA men samtidigt humlekraften hos en DIPA. I vilket fall är det här en ruskigt bra öl, som får mig att tänka på Dugges High Five!, fast med ännu mer malt och den där lätta jordigheten.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 300 ml.

2 kommentarer:

  1. Sprang på den här på Akkurat för ett par veckor sedan. Inte alls dum!

    SvaraRadera
  2. Jag provade denna i fredags. Tyckte också att den var bra men tyckte inte den var så tung. Hmm kan ju bero på att jag drack Westvleteren precis innan.

    SvaraRadera