2009-06-06

Harviestoun Bitter & Twisted

Den här ölen har jag druckit njutit flera gånger genom åren, men jag har faktiskt inte recenserat den. Nu när jag fått hem en hel låda (där jag lovat bort 33%, hur gick det till?) är det hög tid att göra något åt det.

Det skotska bryggeriet Harviestoun ger oss Bitter & Twisted, enligt dem själva en blond beer (enligt Beer Advocate en engelsk IPA, enligt RateBeer en golden/blond ale) på 4,2%. Den är humlad med Hallertau Hersbrücker och Challenger. Sent i bryggninen lägger de i Styrian Golding vilket ger en citronliknande syrlighet.

Färgen är guld, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt, det toppas av en snygg krater. En del skumrester på glaset.

Doften är fylld av humle med distinkta toner av citron, citronskal och citron/lime-godis. Det finns också toner av färska örter och en aning jord och kött. Lite sötma i bakgrunden.

Smaken är frisk och ren med massor av citronsmaker. Lite buljong och rågbröd. Medium kropp. Den långa eftersmaken har toner av citronsyra, kåda och citronskal.

Kolsyran är mild; de friska bubblorna är medelstora. Vätskan är medel-mjuk.

En riktigt uppfriskande och lättdrucken öl med en unik citron-ton. Den här gillar jag verkligen!

Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Privatimport via Systembolaget och Great Brands. Pris: 29:70 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. Kul sammanträffande! Själv drack jag en pint Bitter & Twisted på fat på den lokala kvarterspuben/restaurangen (trettio meter bort längs gatan jag bor på) för ett par timmar sedan.

    Jag kan väl instämma i det mesta i recensionen, men är ändå inte alls lika imponerad. Jag tyckte att ölet saknade lite kropp. Godistonerna behöver jag också brottas lite med för att komma runt. Jag gillar citronsyrligheten, men är kanske mindre förtjust i den ackompanjerande godissötman. Men mest av allt kändes ölet alltså lite väl lättviktigt -- även för en pale ale -- och saknade lite oompf, för att använda ett användbart amerikanskt uttryck. Fast å andra sidan var det kanske ett lite olyckligt val till maten; jag kan definitivt se hur det här kommer att vara ett utmärkt öl att släcka törsten med en varm sommarkväll.

    SvaraRadera