2009-06-08

BrewDog Paradox Smokehead

Slumpval från skafferiet: Skotska BrewDog har under senare år tagit fram en serie fatlagrade imperial stouts i serien Paradox, varje batch lagrade på lika sätt. Den här gången, batch 15, har de lagt ölen i fat som tidigare innehållit den kraftigt rökta Islay-whiskeyn Smokehead: Paradox Smokehead håller en alkoholhalt på 10%.

Färgen är kolsvart, det fingertjocka skummet faller rätt fort ner till till ett brunt tunt lager med en liten ring. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är fylld av rökt torv med en aning rostad malt. Lite alkohol… Det känns mycket mer som på att dofta på en utspädd Islay-whiskey än en öl.

Smaken är först maltig och en aning rostad, men de smakerna byts fort ut mot en tydlig smak av färskt trä, ekfat och rökig whiskey. Lite alkohol i bakgrunden såväl som rök och en ren sötma. Efter smaken är mildare och mognare: Lagrad rökig whiskey, lite torv och söta toner av kola och farinsocker. Salt och Islay-whiskey i avslutningen.

Kolsyran är medium-mild, de mjuka bubblorna är mjuka och små. Vätskan är förvånande lätt för att vara en fatlagrad öl på 10%.

Om du vill ha en öl som är mer rök-whiskey än en öl: Varsågod, här är ditt val. Själv tyckte jag den var en aning för mycket. Inte dålig, men inte riktigt i min smak. Men en lyxig avslutning på en måndagskväll blev det i alla fall!

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment mars 2009. I skrivande stund finns 95 flaskor kvar i butikerna. Pris: 59:90 för 330 ml.

4 kommentarer:

 1. Det där är nog ett av de bättre ölen jag provat från det där bryggeriet. Tyckte den var mycket god men knappast prisvärd :)

  SvaraRadera
 2. Testade denna när den kom ut på bolaget och jag som inte kan dricka eller ens lukta på whiskey var detta inte någon bra öl. Jag hällde ut den efter en klunk, känns sådär med en öl som ligger på 50-lappen... Menmen deras Punk IPA är ju toppen :)

  SvaraRadera
 3. Jag har haft förmånen att prova Paradox Islay och kan knappt bärga mig inför Paradox Smokehead... Jag tror dock att den tjänar på att ligga några år innan konsumering. Den ska dessutom avnjutas i gott sällskap och med vördnad!

  SvaraRadera
 4. Tycker det är en av årets absolut godaste öl, har slunkit ner en 10 st sen släpp, snart dags för påfyllning. Blir väldigt spännande med Isle of Arran som kommer nu i nov.

  SvaraRadera