2009-06-14

Ringwood Fortyniner


Jag tittade igenom kylarna hos Black Lion Inn. Efter att ha trängt mig förbi en whiskeyprovning som Andreas Ek från Ekfatet höll (han är en av de absolut bästa provningsledare jag träffat) så hittade jag i vänstra kylen några isländska öl från Ölvisholt Brugghús. Lava rekommenderades, men nja.

Strax bredvid stod 4-5 olika öl från brittiska Ringwood, sedan några år tillbaka ett varumärke som ägs av Marstons. Jag frågade om någon av dem var en bitter, och fick tillbaka en flaska Fortyniner. Den är egentligen klassad som en engelsk pale ale (steget up på bitterhetsskalan) på 4,9%.

Färgen är mörkt röd-bärnsten, det fingertjocka skummet är ljust rödaktigt.

Den svaga doften är söt med fina toner av engelsk aromhumle (torkad frukt, vax, viss bitterhet) och en aning smör.

Smaken är rätt lätt, men ändå finns det en hel del smaker att urskilja, och en rejäl bitterhet. Toffee, nötter och en aning muskot med en viss sötma i bakgrunden. Eftersmaken är bitter med lite gräddersättning och torkade aprikoser.

Kolsyran är mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan är medel-mjuk.

När jag drack den här tyckte jag att den var lite för bitter för att vara en bitter, och jag blev lite stolt när jag såg att Beer Advocate klassade den som en pale ale. Och som en sådan är den välgjord utan att sticka ut åt något håll. Perfekt till en påse vinägerchips. Skulle vara kul att prova de andra sorterna.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 69:00 för 500 ml.

6 kommentarer:

 1. Lava är faktiskt riktigt god!Chokladig och rökig. En stout av det trevligare och mer inbjudande slaget.

  SvaraRadera
 2. Lava är riktigt bra. Har druckit den på krogen ett par ggr nu och den är verkligen trevlig.

  SvaraRadera
 3. Du skriver "steget up på bitterhetsskalan". Hur ser den skalan ut för oss som inte kan men vill lära oss?

  -Jimmy

  SvaraRadera
 4. Lava är ok skulle jag säga, smakar ungefär som Slottskällan IS fast med rök. Helt okej lite lättare IS men aningen för söt, inget att skriva en bok om.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar också vad som menas med "steget upp på bitterskalan". Är det inte lite upp till bryggaren om han kallar det Bitter eller PA? Bedarö Bitter borde väl vara en PA om det har med IBU att göra? Har det med alkoholstyrkan eller färgen att göra eller kanske både och. Enligt öldefinitionerna går Bitter under Light Pale Ale. Nyfiken! Tack för en bra blogg!!

  SvaraRadera
 6. Jag undrar också vad som menas med "steget upp på bitterskalan". Är det inte lite upp till bryggaren om han kallar det Bitter eller PA? Bedarö Bitter borde väl vara en PA om det har med IBU att göra? Har det med alkoholstyrkan eller färgen att göra eller kanske både och. Enligt öldefinitionerna går Bitter under Light Pale Ale. Nyfiken! Tack för en bra blogg!!

  SvaraRadera