2009-06-27

Oppigårds Indian Tribute

Jag minns när jag först provade den här. Det var på ölmässan i Nacka för två(?) år sedan. Då hade de tappat upp den på flaska som de stolt bjöd av. Tjejen i montern påpekade med ett leende att de internt kallade den för ”Elefantöl” på grund av etiketten. Då gillade jag den verkligen; den hade en häftig blandning av engelsk IPA i styrka och alkohol, men med humle i amerikansk stil. Något liknande fanns i alla fall då inte i Sverige.

Sedan dess har de fått lite kritik att den behöver mer kropp, och under åren har vörtens specifika vikt ökats från 1.059 till 1.067, vilket borde fixa till det hela.

Tyvärr finns den här ölen inte på Systembolaget, men väl på finska Alko: Jag har träffat på folk som tagit färjan över till Åbo för att köpa ett par lådor av den här ölen.

Indian Tribute är på 6,6% alkohol och kommer från Oppigårds Bryggeri.

Färgen är mörk bärnsten med lite rött. Det två fingrar höga skummet är ljusgult och toppas av en fin liten krater.

Doften har rejäla humletoner, speciellt amerikanska citrusfrukter utmärker sig. Torr och fruktig.

Smaken startar med mineraler och torkad frukt, torra och torrhumlade citrustoner. Genomgående är smaken frisk och bitter. Kroppen är rätt lätt. Den långa och relativt lätta eftersmaken är behagligt ren och torr med friskt bitter humle och en bra brödighet. Lime i avslutningen.

Kolsyran är stor och frisk, små bubblor. Krämig vätska.

Den här är alltid lika god att dricka, och även om jag vet att de ökat maltmängden så skulle jag gärna vilja ha ännu lite mer sötma och kropp.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 69:00 för 400 ml.

(Illustrationen kommer från bryggeriets hemsida)

9 kommentarer:

 1. Sveriges godaste öl, tycker jag. Privatimporterade en låda för en månad sen. Och den ska absolut inte ha mer sötma, då blir den som vilken IPA som helst. Det är den torra karaktären som gör den unik, och en stor smakupplevelse!

  SvaraRadera
 2. Den här är grym! Helt klart en av mina favoritöl (kanske för att man kommer från trakterna...) men tyvärr fanns den inte på Hedemora Systembolag när jag besökte dem för ett par veckor sedan.

  SvaraRadera
 3. Håller med, den är grym, kanske den bästa IPA'n just nu. Men jag får nog revidera det när High Five åter är "som den ska". Men denna förtjänar verkligen en plats på Systembolagets hyllor.

  SvaraRadera
 4. Ja, HIgh Five (i rätt skick) är en allvarlig konkurrent!

  SvaraRadera
 5. Indian Tribute finns inte mera i Alkos vanliga sortiment, men man får den i Helsingfors på flaggskepps-Alkon. Den Alkon har en hel del andra öl också som inte finns i vanliga sortimentet, här är listan på specialprodukter (ölen finns längst ner på listan).

  SvaraRadera
 6. Min favorit just nu!

  SvaraRadera
 7. Riktigt schysst öl!

  SvaraRadera
 8. Spritsmaken kryper fram under humlen tyvärr.

  SvaraRadera
 9. Köpte den på bolaget i Idre väldigt god öl med härlig ihållande beska klar favorit

  SvaraRadera