2009-06-18

Spendrups Old Gold 4,7

Old Gold från Spendrups… Ni som läst bloggen ett tag vet att det är en öl som framkallar åtskilligt med nostalgi hos mig, men också en öl som var väldigt viktig när den kom 1984: Inget svenskt bryggeri på den tiden hade då lanserat ett öl som en premium-produkt.

I april fick jag en pressrelease från Spendrups där de förklarade att de skulle fira detta viktiga 24-årsjubileum med att byta flaskdesign – den tredje sedan introduktionen, återlansera ölen på fat samt… Ändra alkoholhalten från 5,0% till 4,7%?

Det senare begriper jag inte riktigt, och än mindre när jag läser detta i pressmeddelandet:
Old Gold är ett fantastiskt gott öl som kräver sin ölälskare och det var av stor vikt att vi inte kompromissade gällande originalreceptet, säger Anna och Fredrik Spendrup, fjärde generationens Spendrupare.
Nu är jag ingen expert på bryggning, men kan man sänka alkoholhalten på ett öl utan att ”kompromissa med originalreceptet”?

Jag vet inte, men vad jag lärt mig sedan dess (när jag på Beer Advocate markerade 5,0-versionen som utgången) är att den säljs i den svenska matavdelningen på många av världens IKEA-varuhus.

Färgen är klargul, det höga vita skummet är hårt och efterlämnar en del rester på glaset.

Doften är rik av tysk humle: Mycket frisk, ren och bitter. Det finns också milda toner av jäst och vitt bröd.

Smaken är medelbitter och mycket frisk med massor av tysk humle. Lite toner av vitt bröd, aningar av metall och blommiga bittra örter i bakgrunden. Eftersmaken är ren och bitter med lite metall-toner och en antydan till nysågat virke.

Kolsyran är medelstark, massor av medelstora friska bubblor. Vätskan är medel-mjuk.

Jag vet inte om det är min dagsform, eller om det verkligen är så att den här ölen vann på den något svagare alkoholhalten?

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar