2009-06-18

Alesmith Wee Heavy


Innan öldrickandet hade jag ätit lunch på Tre Indier ihop med bland andra Baggen från ölbloggen Beerwell. Han berättade att Bishops Arms på Folkungagatan körde med något slags kampanj: Det var något om ”kvällens smakprov” och kanske rea på öl inför sommaren.

Jag hade inte varit på den BA-krogen tidigare, så när vi satt och däste på OT kändes det som en okej promenad dit. Stegen blev allt fler, jag hade fått för mig att krogen låg närmre Medborgarplatsen än vad den verkligen gjorde.

Väl på plats möttes vi av en glest befolkad pub med en mycket märklig planlösning: Förutom några bord vid fönstret bestod stället av en stor trappa ner till baren och en mindre upp till ytterligare bord.

Nå. Någon speciell utförsäljning var det inte tal om, däremot körde de en kampanj med en exklusiv öl per dag som man sålde små smakprov av (Skumgardiner vet mer om arrangemanget). Och i tisdags var det fråga om Wee Heavy från amerikanska AleSmith.

När jag bad om detta tog bartendern fram en flaska ur ett skåp bakom baren. Av någon anledning hade de lagt flaskan på is som en champagne. Det kunde ha gjort ölen på tok för kall, men i det lilla glaset jag fick gick detta fort över.

Eftersom det här bara rörde sig om ett smakprov på 8 cl (à 20:00) så kommer jag inte att recensera den, men väl dela med mig av mina anteckningar. Rakt av, faktiskt, helt oredigerade – en isande bild från verkligheten!
mörkt vinröd, nästan svart. klar. lätt rök. portvin. fatlagrad
---
sött fatlagrade toner, trä. portvin. lite torra rostade mogna toner. soltorkade tometer salt buljong. Ganska mycket humle i eftersmaken utan för mycket bitter eller citrus. Torr eftersmak med salt och fat i eftersmaken – lite konserverade körsbär i eftersmaken.
---
Rätt kraftig kolsyra små kraftgia bubblor. lätt vätska.
----
Osäker om vad jag egentligen tycker.
Som en skotsk Wee Heavy, deras kraftigaste öltyp nära släkt med Barley Wine men ännu maltigare och karamelliserad, känns den inte helt lyckad: För kraftig humlesmak och för mörk. Men betraktad som en stark amerikansk freestyle-öl var den inte dum.

1 kommentar:

  1. Rean på öl hade de inte förräns igår! Av någon anledning fick jag för mig att det var torsdag när ni besökte Stockholm. Ack! Jag var inte heller imponerad av Alesmith Wee Heavy men den har skyhöga betyg på både RB och BA. Ganska god är den dock.

    SvaraRadera