2009-06-11

Carlsberg Eriksberg Sommarbrygd

Säsongsöl sommar tycker Systembolaget att de ska ha i sitt sortiment. En av dem i år heter Eriksberg Sommarbryggd (Eriksberg är Carlsbergs nostalgi-serie) och kommer från Carlsberg Sverige. Det är en ljus eurolager på 5,3% och säljs i 330 ml burk, en allt mer populär förpackning i Sverige.

Färgen är ljust guld, det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mild, söt och lite bitter. Aningar av smör och vitt bröd.

Smaken är sötaktig med maltiga toner av vitt bröd. Lite lätta beska med en liten aning metall. Medelstor kropp (för stilen). Eftersmaken är neutral med lite bitterhet, aningen mer än väntat, och vitt bröd.

Kolsyran är medelstark; bubblorna är små. Vätskan är medel-mjuk.

Tja, en rätt typisk svensk standardlager, fast utan konstiga bismaker. Jag hade väntat mig något betydligt blaskigare med ”sommar” i namnet.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (lagerhålls augusti ut). Pris: 11:90 för 330 ml.

7 kommentarer:

 1. Är det bara jag som undrar varför systembolaget envisas med att hela tiden ta in en massa tråk-lager på burk? Visst, några kan överraska ibland, men varför...

  SvaraRadera
 2. Därför att det säljer. Svenskarna har genom all öl köpt hos tyska gränshandlare blivit van vid 33 cl burk, en förpackning som i princip inte funnits här tidigare.

  SvaraRadera
 3. Är verkligen 3,3-litersburkarna så populära? :-)

  SvaraRadera
 4. Hur är det med skrönan att det inte är samma smak i burk kontra flaska?

  SvaraRadera
 5. @Anonym: En modern burk har ett plastskikt som förhindrar kontakt mellan öl och metall. I alla fall jag har inte märkt någon sämre smak i burk än flaska. Burken har en stor fördel framför flaskan: Den skyddar helt mot skadligt ljus.

  SvaraRadera
 6. Och den blir kall fortare...

  SvaraRadera