2009-06-06

Hoegaarden Rosée

När jag först hörde rykten om att det skulle lanseras en hallon-Hoegaarden tyckte jag väl det lät småintressant. Tills jag fick veta att den skulle säljas på 25 cl flygplans-burk. Huh?

När jag nu sett andra ölbloggare dissa den här med eftertryck och ser att den innehåller sötningsmedel så… Tja, det är lite svårt att hålla sig neutral inför den här recensionen. Fast förväntningar är väl också en del av upplevelsen?

Hoegaarden Rosée är en frukt-witbier från Belgiska Hoegaarden (som ägs av AB-InBev) på 4,5%.

Färgen är brun-röd, vätskan grumlig. Det fingertjocka skummet är rosa-aktigt, det sjunker efter ett tag ner till ett lock lämnandes lite skumrester på glaset.

Doften är söt och instängd med lite syrliga toner; hallon, körsbär samt en lätt ton av jäst.

Smaken är fruktansvärt söt, som en billig läsk. Under det finns syntetiska smaker av fruktessenser – hallon, körsbär, röda äpplen. Det finns lite söt veteöl i bakgrunden, liksom lite jäst. Eftersmaken domineras av sött fruktgodis, hallonsaft och sötningsmedel.

Kolsyran är mycket stark med många små skarpa bubblor. Vätskan är förvånande nog aningen tunn.

Kommer inte att köpa igen.

Betyg: 2,35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (när detta skrivs finns 7.096 burkar kvar). Pris 14:90 för 250 ml.

5 kommentarer:

 1. På något sätt så är Rose´n godare än Mikkeller Simocoe...för den hade blivit så mycket bättre med 10% hallon juice i sig :) Måste säga att den var grymt överskattad bara massor av fläder och obalanserad i smaken...näää det finns många bryggare i sverige som kan göra det här bättre än Mikkeller gör...men det han har gjort i USA har varit väldigt bra men det säger nog mer om de han har samarbetat med för de har var kanon bra...

  SvaraRadera
 2. Jag håller faktiskt inte med Bruno. IPA är svårt att förhålla sig neutral till idag, med tanke på att det verkar råda någon form av manisk jakt efter bra IPA (och DIPA) i Sverige - allt blir haussat. Men: jag tycker faktiskt att Simcoe var jävligt bra! Tyvärr lite för dyr för att dricka flera flaskor av åt gången (särskilt som student), men fortfarande bra. I så fall anser jag snarare att Sierra Nevadas ESB var något obalanserad och kanske en besvikelse.

  SvaraRadera
 3. Jag är inte lika spektisk till att paketera ölen i en 25 cl burk. Visst tycker jag personligen att det är trevligare med glas, men jag samtidigt är nog detta ett smart sätt för att nå en målgrupp som vanligtvis inte dricker öl.
  Dessutom är det kul med lite omväxling.

  SvaraRadera
 4. Jag kan konstatera att jag verkar ha nått lite av en brytpunkt här - jag tycker att Rosén har sin funktion att fylla, och kan tänka mig att dricka flera under sommaren (det har hänt att jag blandat öl saft själv, och Berliner Weisse mit Schuss har också sin plats i mitt hjärta). Däremot var Mikkellers Simcoe inte alls någon favorit - det blir helt klart inte fler sådana; säkert ett välgjort öl, men det passar helt enkelt inte min smak. Och Oppigårds Summer Ale som fick ett ljummet mottagande här tycker jag är klockrent, och jag blir lycklig av varje klunk.

  Så hurdå "brytpunkt"? Jo, jag tycker att det liknar min inställning till vin - med ganska god vinvana tycker jag fortfarande att fet, smörig fatlagrad chardonnay är gott, trots att det hånas av de flesta vin-nördar. Här känns det som om jag (för tillfället?) nått en liknande punkt - jag tycker helt enkelt för bra om vissa öl och smaker för att ta in ölnörds-konsensus om det. Och får nog bara acceptera att jag missar ett eller annat genom att inte dricka t ex Simcoen tills jag gillar den...

  SvaraRadera
 5. Jag ska utveckla mina tankar kring förpackningen i morgon, om jag hinner. Å andra sidan hann jag ingen ölrecension idag. :(

  SvaraRadera