2009-06-03

Oppigårds Summer Ale

Jahapp, dags att ge sig på juninyheterna! Oppigårds Bryggeri har inte gjort mig besviken tidigare med sina friska, klara och välhumlade öl. Efter förra årens försommaröl och eftersomaröl Early/Late Summer Ale kommer nu en för hela sommaren(?): Summer Ale, en amerikansk pale ale på 5,2% som humlats med cascade.

Vätskan är klar, färgen är röd-bärnsten. Det stora skummet sjunker mycket långsamt ner till en tre fingrar tjock ojämn kompakt skumkrona. Massor av skumrester på glaset.

Doften är humlig och frisk, stilen är klart amerikansk. Apelsinskal, grapefrukt, trä och en fin ton av jäst. Det finns ockå en viss sötma med toner av småkakor och fruktgodis.

Smaken är ganska stark och bitter. Citrusfrukt och bittra humletoner (grapefrukt, furuvirke, malört) blandas med en neutral halvsöt malt. Eftersmaken är bitter även den med lite kemiskt sura toner, alkohol och an aning grillat kött. Kroppen är rätt svag. Avslutningen är amerikansk.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är len och kanske en aning kladdig.

Nå. En välhumlad amerikansk pale ale. Det gillar jag ju. Men inte den här lika mycket som de bästa amerikanarna (som Sierra Nevada Pale Ale, Red Seal Ale), den här kändes inte riktigt så balanserad och lättdrucken som jag vill ha min APA. För mycket torrhumling? Det kanske är bra att blanda humlesorterna?

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (i skrivande stund finns det 14.372 flaskor kvar). Pris: 22:90 för 500 ml.

3 kommentarer:

 1. Jag associerade också direkt till SNPA och Red Seal, men tycker att den står sig mycket bra i konkurrensen med dessa. Frisk och fin, med en härligt fräsch torrhumlearom. Funkade fint till en grekisk sallad, i den varma söndagskvällen.

  SvaraRadera
 2. ...måndagskvällen...

  SvaraRadera
 3. Jag införskaffade en Oppigårds Summer Ale idag och den var ljuvlig, jag måste smaka de andra du skriver om det verkar vara något som faller mig i smaken. Tackar för tipset!
  http://sybariterna.blogspot.com/2009/06/fredagsolen-och-livets-goda.html

  SvaraRadera