2009-01-31

Old Speckled Hen

Julklapparna räcker länge, känns det som. Dags för den andra av fyra: "Old Speckled Hen" (den har citattecken på etiketten) var bryggeriet Morelands största produkt när de köptes upp av Greene King år 2000. Väldigt lite på etiketten skvallrar dock om att Moreland-bryggeriet är nedlagt sedan nio år tillbaka. En engelsk pale ale på 5,2% är det dock fortfarande. Och jästen ska vara densamma som förr.

Ölet har en rätt intressant historia, läs den gärna på Wikipedia. Senast jag recenserade den på flaska fick den godkända 3,8.

Ölen är oväntat tyst och aningen trög när jag häller upp den. Färgen är koppar och det fingertjocka skummet är varmt benvitt.

Doften är söt med jästiga toner av kola, tobak (rätt mycket faktiskt), lite metallisk bitterhet, rågbröd och en frisk aning av färska grönsaker. Den luktar inte som någon annan öl, tobakstonen är rätt unik.

Smaken har lite lätt rostade maltiga toner (fullkornslimpa, knäckebröd), smör, lite tobak, kålrötter och andra rotfrukter samt en mycket lätt rökig ton. Eftersmaken är torr och medelbitter med karamellmalt, aningar av smörkola, mjöl, jäst och en aning alkohol.

Kolsyran är medel till mild, bubblorna små. Vätskan är medel-mjuk.

Jag gillar Old Speclked Hen. Men det är en rätt egensinnig öl som jag bara blir sugen på vid enstaka tillfällen, ett par gånger om året eller så. Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 22:90 för 500 ml.

Greene King har försökt att utveckla varumärket, och ibland släpper de den flaskjästa varianten Hen's Tooth och den fatlagrade Old Crafty Hen. Speciellt för den svenska marknaden görs också Old Speckled Hen 3,5% som jag skrev om här.

4 kommentarer:

 1. Vad är det för julklappar du får egentligen? Själv har jag delat ut och fått lite speciella/tillfälliga sorter, medan du verkar ha fått en hel del från det ordinarie sortimentet...

  SvaraRadera
 2. Min bortgångne far hörde följande på Systemet i Luleå för kanske 8-10 år sedan:

  Sonen, ~6: "Pappa, vad betyder Old Speckled Hen?"
  Pappan: "Öööh... Gammal... spacklad höna?"

  Close, but no guitar.

  SvaraRadera
 3. Joakim: Julklapparna kom från två personer som vet att jag är ölintresserad, men som inte har några specialkunskaper i ämnet. Men jag klagar inte, det är ju god öl!

  SvaraRadera
 4. Tycker den e kanon god!!

  SvaraRadera