2009-01-09

Flying Dog Snake Dog IPA

Jag börjar ett recensera gårdagens andra öl: Snake Dog IPA, en amerikansk India Pale Ale på 7,1% från Flying Dog Brewery som De Klomp hade på fat.

Färgen är djup koppar, det lilla skummet är vitt.

Doften är fylld med citrustoner, amerikansk humle och exotisk frukt.

Smaken domineras av citrus-smakande humle. Lite söt, aningen kemisk och stor men balanserad. Bitter och citruskaftig eftersmak som trorts styrkan inte blir tung. Rå och tuff är den i alla fall.

Kolsyran är mycket kraftig. Vätskan något lätt.

En helt OK amerikansk IPA, betyget dras dock ner av en överdrivna kolsyran.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för en amerikansk pint.

För de som tycker att den här recensionen var något kort i tonen så beror det på att jag bara hade ett pyttelitet kvitto att skriva på.

8 kommentarer:

 1. Sju komma en?! Det där fick mig att höja alla tillgängliga ögonbryn, för jag drack ett par såna här i måndags och då stod det 5,8 på flaskan. En snabb googling ger vid handen att receptet nyligen bytts, och att de flaskor som finns i Sverige nu är de gamla och svaga, att döma av Wicked Wines hemsida. Bryggeriet själva säger 7,1%, och det är väl en nyare variant för dagens humletörstande publik.

  Den var helt ok vid 5,8 men upptrissad till 7,1 tror jag den gör sig mycket bättre. Dubbeln är ju på 11,5 eller nåt, och kanske ingen man dricker mer än två av utan att riskera vakna under S:t Eriksbron med bar underkropp och ett par nya, kryptiska tatueringar.

  SvaraRadera
 2. Frågan är hur stark den var från det fat som fanns igår. Bäst att dubbelkolla.

  SvaraRadera
 3. Jag har också noterat detta och ställt frågan till Wicked Wine. Snake Dog är på 5,8% enligt etiketten samt på Wicked Wines hemsida medan Flying Dog själva redovisar 7,1%. Vad är det som gäller?

  Svar jag fick från Thomas på Wicked Wine var kort men tydligt - Snake Dog är på 7,1%.

  SvaraRadera
 4. Tror dom vann pris för den på SBWF nu i höstas i en kategori där inte öl på 7,1 % får tävla...

  SvaraRadera
 5. Alltså jag brukar inte klaga när det smakar citrus, men den här föll mig inte alls på läppen när jag sög i mig den i somras. Det kan ni anteckna i era intresseböcker :D

  SvaraRadera
 6. Så här ligger det till med alkoholen, FD IPA har varit 7,1% hela tiden men det har stått 5,5 på flaskan av ett misstag från bryggeriet. Ingen har riktigt kollat vad det var för % när det inte är så märkvärdigt och viktigt i USA.
  Vi svenskar kan tacka för det men nu är det ändrat på flaskorna de med.

  SvaraRadera
 7. Okej. Ja, jag funderade lite det här när jag drack den... å andra sidan så smakade det inte så kraftullt som man kan tro en 7,1% IPA gör, så jag blev ännu mer förvirrad. Gott var det hursomhelst... humle är gott.

  SvaraRadera