2009-01-28

Vad jag åt och drack igår kväll

Igår kväll var jag åter på ett litet afterwork på De Klomp. Ny kille i baren som jag gjorde mitt bästa för att entusiasmera och "lära upp". Det blir nog bra.

Otaktiska beslut har alltid varit något av en specialitet för mig, så jag startade kvällen med den DIPA jag skrev om i förra inlägget. Bra grejer.

Men Double Dog var inte den enda anledningen till mitt besök. Jag föreslog i samband med barens öppnande att krögaren Take skulle meditera över den här bilden:

Länk

Det är alltså en "Pilsnerbricka" som den såg ut på Akkurat 2003. Charkvaror och öl är en viktig och fin kombination som inte kan uppskattas nog. I alla fall om det är bra charkvaror och bra öl. Till det lägger jag en av mina viktigaste aforismer: "All mat blir godare med mer ost".

Så på veckans meny så fanns bland förrätterna Chark och osttallrik för 115:-. Tallriken som kom in var givetvis inte en exakt kopia av varianten från Hornsgatan, men det var nog aldrig meningen heller.

Jag frågade mannen i baren vad det var jag fått. Han... visste inte utan smög iväg. Samma fråga ställdes till barchefen Tess lite senare och då fick jag svar (jag är inte 100% säker på att jag minns allt rätt).

Det är tre sorters chark i tunna skivor. En pepparsalami, en torkad skinka och en mycket grov mortadella-liknande korv.

Två sorters kladd, båda hemlagade. Oliv-tapenade och röd fikonmarmelad. Till det skorp-baguette-skivor.

Och så ost. En sorts blåmögelost (varifrån?), en vit hård getost från Holland och en hård lagrad holländsk ost som inte var helt olik parmesan.

Det gick att äta. Speciellt fikonmarmeladen, getosten och pepparsalamin uppskattades av mig. Lagom som förrätt åt en eller två, eller plockmat åt ett par till. Rekommenderas!

Till det skulle mannen i baren få välja öl. Han var villrådig. "Något belgiskt, inte för tungt eller alkoholstarkt" hjälpte jag på traven och fick efter en stund in en flaska Orval. Passade kalas.

Lite senare kände jag fär något efterättslik i ölväg, och då finns få öl som passar bättre än Meantime Coffe. Om andra kaffeöl försöker ge samma upplevelse som en espresso är den här mer som att suga på en sån där indonesisk kaffekaramell. Läckert.

Och nu sistaminuteninformation från Take: "Vi har meantime chokladstout på fat idag"

2 kommentarer:

 1. Nu känns det ju nästan motiverat att besöka Linköping nån gång :)
  Hade de planer på Real Ale också?

  SvaraRadera
 2. anything is possible.:)
  Vi har diskuterat möjligheten.
  Men idag får vi iaf hem två fat av mortgaats nya witbier. (som jag inte tror kommer göra ont till våra musslor)/Per

  SvaraRadera