2009-01-18

Flyt på Bolaget

Bild: kthypryn

Igår var jag på bröllopsfest. Trevlig tillställning, men ur denna bloggs rätt ointressant (Staropramen eller Eriksberg). Då var väl det snabba efterbesöket på De Klomp något intressantare med en liten korg friterade saker och till det en Meantime Pale Ale.

Under festen pratade jag en del med min svärfar, och av någon anledning kom vi in på att vissa räddningstjänster numera hyr ut isdubbar och pikar till skridskoåkare.

Han nämnde då att han svagt mindes att man en gång i tiden kunde hyra flytvästar billigt på Systembolaget. Varför man kunde det var en obesvarad fråga. Det ska ha varit någon gång under första halvan av sjuttiotalet.

Men jag hade faktiskt svar på tal, eftersom jag flera gånger hört om denna uthyrning genom åren, men att alla hade svaga minnen av hur det kunde gå till eller varför det skedde.

Så när jag för några år sedan faktiskt jobbade i en systembolagsbutik så passade jag på att fråga butikschefen och några kollegor i ämnet - de hade jobbat sedan sextiotalet och borde komma ihåg. Samma resultat: "Jo, ja, det där känner jag igen men... Jag minns inte något mer exakt.".

Fast butikschefen kom tillbaka några dagar senare, han hade då tänkt vidare och kanske pratat med ytterligare folk. Såhär var det:
Systembolaget hade i sjuttiotalets början slutat skylta med sina produkter av alkoholpolitiska skäl. Så vad skulle de välplacerade skyltfönstren skulle användas till? Det blev diverse allmänt oförargliga bra saker. Under somrarna var det sjösäkerhet som gällde under flera år, och ett obligatoriskt inslag var flytvästar i olika storlekar. Varje år kom det nytt skyltmaterial, och vad man gjorde med det gamla var upp till butikerna.
Alltså fick man genom åren skänka bort ett antal flytvästar.

Och det var troligen minnet av detta som på något sett gått till folkminnet som uthyrningen av flytvästar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar