2009-01-24

Primátor Premium Dark

Julklappsölen ja. En av dem var den tjeckiska Primátor Premium Dark, en mörk lager på 4,8% från Pivovar Náchod. Flaskans hals pryds av medaljerna från SB&WF 2005 och 2006.

Hösten 2005 gav jag den betyget 3,75. Jag drack presentflaskan tidigare i veckan och tyckte att den var så jättegod att jag bestämde mig för att köpa en till bara för att skriva en recension åt er.

Färgen är mörkt brun med en liten dragning åt rött; det höga skummet är kompakt och brunt, set lämnar en del skumrester på glaset. Vätskan är klar.

Doften är nötigt rostad med mjuka söta toner av hasselnötter och en nyans av karamelliserat socker. Stor kropp och behaglig bitterhet som ändå håller sig i bakgrunden. Smaker av mineraler, torra russin och sirapslimpa. Eftersmaken är maltig och ren med en fin sötma. Krämig och balanserad. Lite torr med mineraler och nybakt mörkt bröd i avslutningen.

Kolsyran är mild och mjuk med små bubblor. Vätskan är mjuk och len i munnen.

En mörk lager eller en schwartzibier? Någonstans däremellan ligger den i alla fall. Hursomhelst en riktigt god och lättdrucken öl som passar lika bra till libanesisk meze som till grillat kött. Betyget den här gången blev hela 4,4. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:70 för 330 ml.

6 kommentarer:

 1. Vi delar samma åsikt om detta öl. Mycket gott öl för en så liten peng, helt suveränt.

  SvaraRadera
 2. Delar åsikt med er båda ett mycket gott och prisvärt öl. Har alltid några flaskor hemma.

  SvaraRadera
 3. Ursäkta men hittade hit då även jag tyckte denna öl var jättegod för 10 år sen. Var kan man köpa denna öl nu? Verkar inte finnas på systemet... :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte den finns i Sverige över huvud taget. Det finns över huvud taget få livstecken på den efter 2014.

   Radera
  2. Enligt Google ska den gå att få tag i i Köpenhamn.

   Radera
 4. Vilket är väldigt sorgligt. Kan det ha att göra med den misslyckade idén att byta etikett. Det borde klassificeras som etikettsbrott. Förjävligt ful var den. I mitt tycke det godaste ölet någonsin.

  SvaraRadera