2009-01-25

Carlsberg Sverige Eriksberg

Introduktion I
Tidigare skrev jag om bröllopsfesten där jag drack Eriksberg. Jag insåg att jag knappt druckit den tidigare, och att ingen recenserat den på Beer Advocate. En situation som kräver handling, och handlingen är här:

Introduktion II
Succén för Spendrups' Mariestad var lika oväntad för bryggeriet som för konkurrenterna under det tidiga nittiotalet. De andra bryggerierna kom med snarlika pseudo-nostalgiska öl med mer malt än standardölen: Åbro med den tjeckiskinspirerade Småland och Carlsberg Sverige presenterade Eriksberg. Faktum är att Spendrups får några år sedan gjorde en speciellt riktad egen konkurrent för Stockholmarna: Wårby Stockholm, med en etikett som skulle andas av sjuttiotalets KF-öl. Det finns säkert fler exempel.

Det verkar som om den huvudsakliga anledningen för dessa öls existens är följande situation på krogen:
Personal: Ja tack?
Gäst: Har ni Mariestad?
Personal: Nej, men vi har XXX!
Gäst: Är det en starköl? På flaska?
Personal: Ja!
Gäst: Okej, då tar vi en till mig och en till frugan!

Nog med snack. Till recensionen! Eriksberg är en ljus lager på 5,3% från Carlsberg Sverige.

Ölen ger ifrån sig ett lätt fräsande när man häller upp den. Färgen är medel-guld, det varmvita skummet är två fingrar tjockt.

Doften är frisk och söt med lite toner av aromhumle. Toner av småkakor, knäckebröd och söt deg.

Smaken domineras av ljust franskbröd, lite småkakor och en låg försiktig bitterhet. Sötman är kraftig och smaken blir snart jolmig. Lite mineraler och jäst i eftersmaken, som känns instängd med toner av margarin och något slags aromhumle. Avslutningen har en antydan av fet mjölk.

Kolsyran är medium, bubblornas storlek är också medium. Vätskan är rätt lätt men samtidigt en aning kladdig.

Den här började väl okej, men den blir fort "för mycket" för mig. Kanske lite mer bitterhumle hade kunnat hjälpa upp den här? Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 14:90 (inklusive pant) för 500 ml flaska.

2 kommentarer:

  1. När jag drack den för några år sedan så men jag en ganska citrus-ig smak men inte på något positivt sätt utan mer som diskmedel. Är jag fel ute eller borde jag ta och prova den igen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det stämmer, vi håller oss till sofiero!

      Radera