2009-01-20

Marston Old Empire

Dags att hugga i på julklapparna: Old Empire är en engelsk India Pale Ale från Marston, Thompson & Evershed med alkoholstyrkan 5,7%. Jag recenserade den förra gången 2004, och gav den då det låga betyget 2,0.

Färgen är medel-koppar/mässing, det ganska stora och fasta skummet är benvitt. En del skumrester på glaset. Bilden ger dock ölen ett mörkare intryck än vad mina ögon ser nu.

Doften är kraftig. Bitter humle kompletteras med lite smör, örter, äppelsyra och en aning jäst.

Smaken är bitter och lite sur. Småfruktig humle, lite jäst och torra toner av gräddkola och tobak. Malten är helt klart i bakgrunden, och det finns i stort sett ingen sötma att tala om. Eftersmaken är sur/bitter med smör, mineraler och mörkt bröd.

Kolsyran är medel till mild, vätskan är len.

Massor av torr humle och en viss syrlighet. Men utan en matchande maltsötma blir den här öeln obalanderad. Jag begriper inte riktigt varför Systembolaget är så väldigt förtjust i den här. Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 23:90 för 500 ml.

6 kommentarer:

 1. Gillar inte heller den här. Kan inte bolaget ta in någon annan engelsk IPA istället, och för all del några amerikanska också.

  SvaraRadera
 2. Ja de får mer än gärna byta ut den mot Ridgeway IPA, om de nu vill ha en engelsk i ordinarie.

  Den där Marston's tycker jag är snudd på äcklig.

  SvaraRadera
 3. Får väl balansera upp det hela då med att säga att den är en stapelvara hemma hos oss! :-)

  Passar bra till t ex indisk mat. För sig själv blir den lite tråkig.

  SvaraRadera
 4. Tycker den är beige också faktiskt, byt..

  SvaraRadera
 5. En av mina favoriter lustigt nog, men smaken är ju olika :)

  SvaraRadera
 6. Och jag som tycker att den är synnerligen välsmakande... Mina smakpreferenser efterfrågar just markant beska och minimal sötma, och gärna med en blommig maltighet.

  Har han något bra förslag på en dylik IPA eller bitter (jag är anglofilt konservativ) som inte finns i Systembolagets ordinarie sortiment, så vore jag tacksam.

  Eustace H. Plimsoll

  SvaraRadera