2009-01-24

Samuel Smith Organic Strawberry Fruit Beer


"Har ni fått in något nytt engelskt?" frågade jag De Klomp-bartendern igår kväll. "Nej, inte sedan lunch" hade de kunnat svara om de hade varit på nittiotalshumör, men i stället fick jag svaret "Jo, vi har några nya från Fullers... Portern, Honey Dew och den där fatlagrade (Brewer's Reserve).

Fast den sistnämnda har jag hemma, den första... Jag var inte på porterhumör och honuingsölen kändes mer vår än vinter.

"Men vi fick faktiskt in en laddning i eftermiddags" påpekade mannen bakom baren, "om du väntar ett tag kan vi kolla". Jag var inte sen att tacka ja. Efter lite letande hittades några lådor i hissen. En del belgiskt, men också två ekologiska engelska fruktöl. Jag tog en av dem: Organic Strawberry Fruit Beer från Samuel Smith, Tadcasters minsta bryggeri. Fast ölen bryggs av ett annat bryggeri i trakten, Melbourn Bros. Inget av bryggerierna har någon officiell websida.

Det är en spontanjärst öl på 5,2% med ekologiskt oldade jordgubbar. Jag var en aning orolig för att det skulle smaka sliskigt som sån där "jordgubbs-cider".

Vätskan är aningen grumlig, färgen röd med lite brunt. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det lämnar vissa rester på glaset.

Doften är torr med en rejäl ton av osötat jordgubbsylt. Lite bitter/sur, frisk och kraftig, men inte konstgjord alls.

Smaken är torr med en distinkt ton av färska solmogna jordgubbar och en viss syrlighet utan att bli lambic-sur. Torra och söta smaker gör att ölen inte blir tung utan väldigt lättdrucken. Det finns inte ett spår av konstgjorda fruktestrar här; allt är väldigt naturligt. Eftersmaken är mjuk med massor av osötat jurdgubbsylt och en lätt mjuk bitter ton i slutet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mycket friska. Vätskan är len utan att bli kladdig.

En oväntat "vuxen" fruktöl som överraskade mig positivt. En dessert i sig själv! Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Flaska på krogen.

3 kommentarer:

 1. Häftigt! Låter riktigt intressant!

  SvaraRadera
 2. Det blir många besök på De Klomp alltså? Låter hursomhelst som en krog som är värd att besöka om man har vägarna förbi.

  SvaraRadera
 3. Jodå, jag tycker att stället börjar "sätta sig". Det saknas fortfarande holländsk öl, men frityrkorgarna är närmast beroendeframkallande!

  Huvudanledningen till ölens existens på stället var mer det ekologiska än ölen i sig.

  SvaraRadera