2009-01-23

Courage Directors Bitter

Den här ölen säljs under ett tag under sitt gamla namn John Bull Bitter, eftersom det namnet är mer känt i Sverige, men i samband med samanslagningen av Young's, Wells och Courage bytte den namn eftersom det gamla ansågs ha en "dålig klang" i Storbritannien. Inom kort kommer den att kallas Courage Directors Bitter även här; det är en engelsk bitter på 4,8%.

Först tyckte jag att den var väldigt hårt kolsyrad. Efter att ha pratat med barchefen (jag befinner mig alltså på De Klomp) fick jag veta att de fått slut på mixgas, och därför var tvuigna att köra med ren kolsyra på alla fat. Med en drinkpinne gick det dock att röra bort den värsta exsessen.

Färgen är mörk bärnsten, det två fingrar höga skummet är varmt ljusbeige.

Doften har toner av russin, lite bitterhet och torra hallon.

Smaker av torkade frukter, russin, mineraler och rostat bröd. Viss sötma, friskt och fin bitter. Humlingen är rätt så mild. Eftersmaken är krämig med milda toner av Golding-humle och exotisk frukt. Behagligt balanserad och bitter.

Kolsyran är frisk, vätskan len.

Kanske lite mer pale ale med drag av brown ale än en ren bitter, men den var god i alla fall. Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 71:00 för 500 ml.

2 kommentarer: