2009-01-17

Systembolagets nyheter mars 2009 (påsköl)


Den 23 mars släpper Systembolaget påskölen. De är alla i kvotgrupp T9, alltså är det som för julölen fritt för butikerna att beställa vad de vill.

Namn, alkoholhalt, storlek, pris
Ungefär lika upphetsande som TV-programmet en tisdagseftermiddag i juli 1986: Mest repriser.

Fast Grebbestad är ju ny, liksom de två sista, som kommer från Sigtuna Brygghus. Personlig förhandsfavorit: Oppigårds.

Men jag blir samtidigt lite smått irriterad, jag vet ju vad vi går miste om: Var är alla danska påsköl? Har våra importörer sprungit ifrån vårt grannland på grund av valutaosäkerheten? Kom igen nu, det är inte så att det finns brist på bra danska små och medelstora bryggerier som gör intressant och god påsköl, ofta till bra priser!

7 kommentarer:

 1. Kanske är systemet som har bestämt sig för att bara köpa in svenska...

  SvaraRadera
 2. Ingen Nögne Ö för den delen, surt sa räven. Jag har ju kvar en flaska från förra året som jag tänkte skulle passa ypperligt att prova mot en färsk dito.

  /Markus

  SvaraRadera
 3. Markus: Nögne är ju lite speciella, att prova årets mot förra årets skulle definitivt vara speciellt, då de byter öltyp för varje år. Förra året en stark mörk belgisk, året innan en american pale ale, och innan det en weiss.

  SvaraRadera
 4. Holiday Booster (Easter Booster) var väl den öl som verkligen introducerade mig in i Belgien och från det frälste mig.

  Fortfarande en stor favorit, även om det har mest med nostalgin att göra. Även om den varierat otroligt mycket mellan de gånger jag testat den.

  Blir att jag köper en hel del såna flaskor att ha hemma!

  SvaraRadera
 5. dempa: Aha, det hade jag missat. Lagom klantigt med tanke på att jag bara köpte en flaska och när jag inte hann provdricka den tänkte jag "lika bra att spara den till nästa år, då kan jag passa på att göra en vertikalprovning." Ibland är man segare än dumlekola;-)

  /Markus

  SvaraRadera
 6. Systembolaget har uppenbarligen bestämt sig för ett ha ett relativt begränsat sortiment av påskölen. Bland annat har de valt bort Nøgne Ø, Mikkeller och Dugges påsköl. Tycker att det kunde varit kul med ett lite bredare utbud eftersom ölintresset förmodligen aldrig varit större än nu.

  Mvh
  Marc på Brill

  SvaraRadera
 7. Eftersom vi inte hade något Kalaspåsköl förra året, utom i Danmark, så har vi gjort lite större förändringar jämfört med Kalasjulöl.
  Årets Nils Oscar Kalaspåsköl är överjäst samt kryddat med Cascade, Fuggles, Amarillo och Nelson Sauvin. Dessutom är det lite starkare: 5,6% alkohol.

  SvaraRadera