2009-01-26

Kulmbacher Eisbock

Den här har man ju hört mycket gott om, nästan att ordet "hype" kommer tillhands. Kulmbacher Brauerei har bryggt en eisbock de kallar Eisbock. Alkoholhalten ligger på 9,2%.

I korthet är en eisbock en bock som försiktigt kyls ner till under nollpunkten. En del av ölets vatten fryser då till is, is som man tar bort. Resultatet blir en ännu starkare (typiskt 9-12%) och kraftigare lageröl, långt från de vanliga raketbränsle-extra-strong-ölen.

Färgen är mörkt, varmt brun; skummet försvinner fort ner till en minimal ljusbeige ring under ett fräsande ljud. Vätskan är klar.

Doften är elegant med russin, marsipan, portvin, lite lätt bitterhet och antydningar av svarta vinbär och alkohol.

Smaken är krämigt elegant, men den har ändå en hel del karaktär. Toner av russin, kryddig humle, marsipan, massor av aningen rostad söt malt. Kroppen är medelstor, vilket är en liten besvikelse. Eftersmaken är aningen bitter och fruktig med smaker av torkad frukt, rostade grönsaker, lite alkohol och en antydan av sötmandel.

Kolsyran är mild, men de små bubblorna är ändå mycket friska nästan vassa. Vätskan är mjuk.

Jag hade faktiskt hoppats på mycket mer från den här... Det borde funnits mer smaker, mer malt och en betydligt kraftigare kropp. Eller så har jag missförstått stilen? Nå, dålig är den inte och betyget blir 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment december 2008 (just nu finns 2.142 flaskor runt om i landet). Pris: 29:90 för 330 ml.

Bilden visar tyvärr inte hologram-mönstret på etiketten. Påkostat värre.

3 kommentarer:

  1. Magnus min vän skynda dig ner till oss på "klompen" innan fatet med double dog tar slut. mvh PER

    SvaraRadera
  2. Personligen tyckte jag isbocken var en besvikelse, men det kan å andra sidan bero på att jag inte gillar starka lageröl. Lager och hög alkoholhalt klickar helt enkelt inte för mig.

    SvaraRadera