2009-01-11

Hanssens Oude Kriek

Åter ett fynd från skafferiet... Jag verkar inte ha druckit Oude Kriek från Hanssens Artisanaal tidigare, eller i alla fall inte recenserat den. Undrar när den är inköpt? Det var väl en höst för några år sedan som det kom in en del Hanssen-öl till Systembolaget. Kan det ha varit 2005? Tillräckligt långt tillbaka att jag inte ska ha tagit en bild i alla fall.

Etiketten ger inte någon säker ledtråd, bara att bäst-före-datumet är 7 augusti 2024. Ölet är en kriek, alltså en spontanjäst veteöl där man tillsatt körbär under bryggningen. Många anser att de är de mest publika ölen ur lambic-familjen. 6% alkohol.

Färgen är rödbrun - mer röd än brun faktiskt. Det pyttelilla skummet försvinner snart, helt utan att lämna spår efter sig. Vätskan är i stort sett klar.

Doften är syrlig med toner av vinäger, jäst, jord och en söt ton av körsbärsgodis.

Smaken är torr och sur med de väntade tonerna av mineraler, vinäger, jod, salt och jordigt kemiska smaker liksom en torr smak av klarbär, körsbärsgelégodis och nypon. Eftersmaken är syrlig med en metallisk bitterhet och konstgjorda nyanser av körsbär.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är medelstora. Vätskan är torr och ganska lätt med en lite kladdig känsla.

Nja, lite för mycket lambic och för lite körsbär för min smak faktiskt. Betyg: 3,1. Tillgänlighet: Gammalt systembolagsinköp. Okänt pris.

2 kommentarer:

  1. Inte ofta du recenserar spontanjäst öl när jag tänker efter. gör iofs inte mig ett skvatt, inte min favoritstil

    SvaraRadera
  2. Nä, inte min heller. Någon flaska om året går väl ner men... De ska rensas undan de med. Jag är ju unnerst inne en bitter man.

    SvaraRadera