2009-01-22

Lite om lagring

1993!

Jag har under senaste månaderna fått flera frågor i kommentarer och mail om lagring av öl. "Hur gör man?", "hur ska de förvaras?", "vilka blir bättre av att stå ett tag?" är frågor jag fått.

Och... Jag är inte rätt person att svara på frågorna, och det är väl därför jag inte skrivit om det. Själv är ju mina favoritstilar sådana som engelsk bitter, engelsk mild, kellerbier, DIPA och amerikansk pale ale. Vilka har gemensamt att de är som bäst färska.

De öl jag har lagrat har bara i undantag köpts för att just lagras, de flesta har helt enkelt varit för starka och stora för att drickas ensam. Vissa undantag finns dock: Slottskällans Strong Ale, Chimay Blå och Old Stock Ale samt enstaka amerikanska imperial stouts och någon öl i lambic-familjen.

Men lite länkar kan man ju alltid bjussa på:

Ölgurun Michael Jacksom skrev en text i ämnet som nog kan vara en bra introduktion: Ask Michael.

Beer Advocate har en liten introduktion till själva lagerhållningen: How to store beer. Eller så kan man fråga på deras specialla lagringsforum.

2 kommentarer:

  1. Jag provade för något år sedan en Carnegie porter från 1986 som var alldeles fantastisk. Det är lite intressant, tycker jag, att även filtrerade och pastöriserade öl utvecklas med tiden. Generellt brukar man säga att ju mörkare och alkoholstarkare ett öl är, desto bättre klarar det lagring.

    Micke Granath

    SvaraRadera
  2. En dubbel-IPA t.ex. bör ju klara lagring utmärkt , även om humlekaraktären kommer förändras med tiden.

    SvaraRadera