2008-04-11

Skebo Bruksbryggeri Gjutarns Bästa Bitter

Det har varit en hektisk vecka, men nu är det öldags igen. Och än en gång är det från ett bryggeri jag inte haft möjligheten att prova hemma tidigare: Skebo Bruksbryggeri med underrubriken Roslagsbryggeriet. Jag har tidigare druckit deras Special Bitter Lantöl, men nu är det deras Best Bitter Gjutarns Bästa Bitter som ska bli drucken.

Färgen är bärnsten; vätskan är något grumlig. Det stora luftiga skummet bildar en fast skumkrona som är luftig och gulaktig.

Doften är humlig med citrustoner, fruktig aprikos och lite rågbröd, gräddkola/smör, en fin bitter ton och lite jäst och hö.

Smaken är frisk med en maltig början. Det finns hela tiden en fin krispig bitter smak hela tiden i bakgrunden. Snart utvecklas den till en väldigt brittisk maltig smak med toner av mörkt bröd, salta kex och en aning av granvirke. Eftersmaken har en avtagande bitterhet med lite torkad frukt, smörkola, jordnötter och pumpernickel.

Kolsyran är medelstark (kanske en aning starkare än vad som är vanligt för stilen), medelstora bubblor. Vätskan är ganska lätt utan att för den skull blir vattnig.

En mycket behaglig och lättdrucken ale, balanserad och välgjord. Betyg: A- 4,15.

Tack för den, Baggio!

7 kommentarer:

 1. Åfan
  Visste inte att de har en buteljeringsanläggning (du ville ju använda ordet butelj)

  Den butelj du kommit över, var den "privatimporterad", som systemet så fint kallar det? Isåfall, vad hamnade transportkostnaden på?

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte - jag fick en flaska i present. Men det borde gå att få reda på.

  SvaraRadera
 3. Det skulle vara riktigt intressant att få höra av nån som gjort en privatimport, var i från, hur det funkade, vad det kostade etc.

  Själv har jag alltid tvekat, har verkat så krångligt. Nu när man kan beställa online kanske man vågar sig på en beställning. Men så kommer man till det där med fraktkostnaden.

  SvaraRadera
 4. http://tinyurl.com/4ntrlo

  Det går tydligen privatimportera till systembolagen i Norrtäljetrakten. Kanske går det beställa även till oss som som bor några mil söderut? Gjutarens Bästa Bitter och Herrgårdsporten skulle låter onekligen spännande att prova.

  SvaraRadera
 5. Gå på bolagets hemsida och välj sök drycker ---> Privatimport

  SvaraRadera
 6. Runt 30kr per flaska skulle det kosta till södra Stockholm.

  SvaraRadera
 7. Flaskan jag skickade till Bark gav jag 30.x kronor för. Ett kolli är 12 flaskor så det blir inte tokigt dyrt. I norrtäljetrakten finns den som "fast privatmimport" så hela behandlingen av ärendet tog bara 2v.

  SvaraRadera