2008-04-08

101 Oktan

För ett par dagar sedan kom det en nyfiken fråga om ölen 101 Oktan i en kommentar. Jag vet inte så jättemycket om den, men det här vet jag i alla fall:

Vinnaren av den prestigefulla tävlingen "SM i hembrygd" (som arrangeras av Svenska Hembrygareföreningen) har senaste åren fått sin öl brygd av ett kommersiellt bryggeri.

Vinnaren 2006 blev Saison BelgoDubbel som bryggdes av Slottskällan, och 2007 års segrare var en imperial stout av Charles Cassino som Nynäshamns Ångbryggeri tillfälligt brygger under namnet 101 Oktan Imperial Stout. Trots den tuffa stilen och namnet är ölen bara på behagliga 6,5%.

Den finns på ett urval ölkrogar under våren, och under samma tid som beställningsvara på Systembolaget. Jag har hittat varunumret 500644-01, men det ger inget svar på webbplatsen så jag har ingen aning om vad som gäller för det (är inte 500-numren reserverade för privatimport? Får kolla upp det). Senare tillägg: Det är som det ska vara.

Om man inte får tag på det på annat sätt så finns receptet publicerat i tidningen Hembryggaren!

7 kommentarer:

 1. http://shbf.eu/bryggaren/viewtopic.php?t=5105

  SvaraRadera
 2. Den finns i beställningssortimentet men enbart om man söker i megadisc (dvs i systembolagets butiker). Jag lyckades t om slippa kollikravet och kunde beställa 12st flaskor som jag och min kollega ska dela på :)

  SvaraRadera
 3. Nej, vinnaren 2006 var belgodubbeln: http://beeradvocate.com/beer/profile/625/36392

  Vinnarna har tidigare fått göra en storbryggning hos Ahlafors:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ahlafors_Bryggerier

  SvaraRadera
 4. Anonym: Hoppsan. Det visste jag ju. Får revidera!

  SvaraRadera
 5. inte ett blogginlägg på tre dagar.......? får hoppas på en bättre helg på den fronten

  SvaraRadera
 6. Efter ett kort besök i Stockholm för en vecka sedan, där jag såg till att gå in på Belgobaren för en Westmalle Dubbel på fat, vill jag säga tack, tack Sverige. Vilken underbar pub! Och vilket absolut bedårande öl!
  Westvleteren kostade 290 spänn per flaska så det blev ingen affär...
  Är det så gott som ryktet säger??
  Har i gengäld ett litet inlägg på min blogg om ölfestivalen i Helsingfors detta veckoslut. Den ser jag fram emot. Framför allt att få stråla samman med Orval igen efter några år.
  Återkommer med närmare rapport!
  Han från http://sopporna.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. affe: Jag hänvisar glatt till den här artikeln!

  soppor...: Westvleteren dricker jag inte här av respekt för munkarnas önskemål. Fast jag är ju inte så förtjust i belgiska starka öl i alla fall, så det känns inte som ett stort beslut att ta.

  SvaraRadera