2008-04-26

Glasveckan: 5 pilsnerflöjt

Ytterligheterna passerar en efter en... Igår ett lågt brett glas med hög fot. Idag ett högt jättesmalt glas på knapp märkbar fot. Pilsnerflöjten, eller Pisner Flute som den heter på engelska. Det tyska namnet är jag lite osäker på, men det verkar vara Pilsener Flöte. Någon som vet?


Det här var ett mycket populärt glas hos restauranger och inte minst i hemmen i slutet av åttiotalet, gärna då med ett elegant guldtryck och förgylld kant. Dock gjorde dess höga tyngdpunkt det lite opraktiskt och många gick väl sönder under bruk och tvätt.

Men högt ska det vara. Smalt. Koniskt med osvängda kanter. Tillverkat i tunt glas med en klump till botten.

Och det här är ännu ett glas som i stort sett passar till en sorts öl: Tysk pilsener. Visst fungerar den till tjeckisk pilsner och dansk dito också, men det är den rena bittra och mycket friska tyska pilsnern som funkar bäst. Detta beror på att djupen man häller ner ölen i skapar ett stort kraftfullt skum som genom den relativt lilla öppna ytan tvingas fylla glaset. Så får man sakta hålla på skvätt efter skvätt öl tills glaset är fullt.

Den här proceduren har två mål: Dels att mildra den kraftiga kolsyran, men framför allt för att frigöra alla humlens aromrika oljor som får liv i skummet!

Svenska exempel på den här öltypen är Spendrups Old Gold och nu avsomnade Lundgrens Lager från Nils Oscar.

Det finns en variant på det här glaset som verkar vanligare i Tyskland än i Sverige: Då har man ett mindre "glas" satt på en hög fot. De ser mest ut som förstorade champageglas.

Det var nära att det inte blev något idag; jag har åter drabbats av datorkrångel.

10 kommentarer:

 1. Jag undrade när man skulle komma fram till pilsnern. Den har ju annars under veckan framstått som den knepigaste ölsorten att servera, vilket kan verka märkligt...

  SvaraRadera
 2. Sjysst initiativ.

  Jag tänkte ta ett kort på mina två ölglas jag använder så kan du få kommentera dom. Men det får väl ske på min egen blogg då jag inte vill "förstöra" din med så mkt sämre foton än dina ;)

  Sen är jag lite sugen på att göra en beställning ölglas från USA.
  Sierra Nevada och Flying Dog är de jag tittat på. Är nog mest sugen på Sierra Nevada. Kanske man skulle gå ihop några st?

  SvaraRadera
 3. Själv är jag i stort sett bara ute efter ett ölglas just nu: Samuel Adams!

  SvaraRadera
 4. Det måste ligga en speciell historia bakom den önskningen?

  SvaraRadera
 5. Jag lovar att återkomma i frågan!

  SvaraRadera
 6. Det ligger ett Samuel Adams Boston Lager-glas ute på Tradera nu.
  Kanske kan vara nå´t?

  SvaraRadera
 7. martin: Tack för tipset, men det är helt fel modell.

  SvaraRadera
 8. På Duka finns höga klassiska pilsnerglas på fot som ser ut som på den här bilden. Jeverglas har samma form, fast de är lite mindre tror jag.

  SvaraRadera
 9. Japp.
  Jag har Jeverglas och dom ser ut så och rymmer drygt 30 cl.

  SvaraRadera
 10. En fantastiskt rolig och intressant blogg. Hittade den idag och har läst en hel del.

  En sak till. Old Goldglas har jag i en frigolitkartong (original). 6 stycken 25cl. Dessa kommer fram 1-2 ggr per år. Alla 6 är fortfarande hela och vårdas ömt. Ölen blir godare när man dricker ur dessa känns det som:)

  SvaraRadera