2008-04-04

Brauerei Gasthof Hotel Post Postwirt's Dunkel

Det var ett tag sedan jag drack en dunkel, så det är dags nu. Brauerei Gasthof Hotel Post ligger i allra sydligaste Tyskland och gör en som heter Postwirt's Dunkel.

En lustig detalj med den här flaskan är förslutningen: Kronkapsyler har jag ju varit med om, liksom vanlig kork, champagnekork med grimma samt metalkapsyl som man drar upp med en ring. Men det här är nog första ölen jag dricker från en flaska som har en gammaldags skruvkapsyl!

Färgen är brun-röd, det två fingrar höga skummet är ljus-beige och luftigt. Lite skumrester på glaset.

Doften är torr och lätt rostad. Jag noterade lite toner av mörkt bröd, blommig humle, blandade grönsaker och en mild bitterhet.

Smaken är komplex. En hel del smör, rågbröd och blommiga smaker balanseras av en mild bitter-sur humlesmak. Mildare smaker av frukter (persika, pommerans, kiwi) och kryddor (muskotnöt, stjärnanis, kryddpeppar). Eftersmaken är torr med blommor/gräs/örter och en mycket behaglig bitterhet.

Kolsyran är medelstark, vätskan är medel-mjuk i munnen.

Som sagt, komplex. Ett starkt argument mot de som tror att det bara är överjäst öl som kan utveckla stora smaker. God! Betyget blev A- 4,25.

Soundtrack: Petter "Krokodil tårar" (2006), BWO "Open Door (DJ Slow Remix)" (2006), Shirley Clamp "Min kärlek (längre instrumental)" (2004), E-Type "Angels Crying" (1998), Maschine "There But For The Grace Of God Is I" (1979), the Rio Grandes "Soldiers Take Over" (?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar