2008-04-28

Ölglasveckan: 6 Sejdel


I takt med att veckan (jaja) går så blir glasen allt mindre essentiella. Och idag blir det kanske två olika glas som har en gemensam nämnare. Eller är det samma? Vi ska prata om sejdeln. JAg börjar med den europeiska varanten, som syns till vänster i bild.

På samma sätt som att varianter på pilsnerflöjten var åttiotalets stora trend-glas och pintglaset nittiotalets så var det på sjuttiotalet ett tjockt glas med handtag som gällde. Gärna med reklamtryck för mellanöl eller ett guldbrunt glas med luftbubblor i materialet.

Faktum är att pintglaset är en relativt ny företeelse även i Storbritannien; titta på bilder från sjuttiotalets publiv (en tid som många anser vare en guldålder): Alla har rejäla polisonger och håller i en pintstor sejdel. Eller mug som den heter på engelska. Seidel på tyska, stein om den är gjord i stengods).

Hantag. Raka sidor. Tjockt glas. Detta gör att dryckens temperatur hålls stabilare än i ett tunnt glas. Annars kan de se ut lite hur som: Raka eller med mönster i glaset (Pripps' sejdel med djupa femkanter är klassisk); höga eller låga, smala eller breda med eller utan reklamtryck med handtag i diverse utföranden.

Så vad är så bra med det här glaset? Temperaturhållandet har jag redan nämnt. Att man håller i ett handtag i stället för i själva glaset ger samma effekt. Annars är det bästa väl med det att det känns roligt att dricka ur en sejdel. Och lätt att stjälpa i sig ölen är det också. Perfekt att skåla med!

Ölmässigt passar det till de flesta robustare och inte allt för starka öltyper. Oktoberfest/Märzen är självskrivna liksom de flesta öl i lagerfamiljen men också de traditionella brittiska aletyperna.

Så. Då tar vi bildens högra sejdel. Den påminner handtagsmässigt om den vänstra men är mindre, helt cylinderformad och slät. De amerikanska mikrobryggerierna är har lite gjort detta till "sitt" glas, och jag brukar använda det framför allt till amerikansk porter, stout, IPA och American Pale Ale. Lite starkare öl med mycket humle.

Rent smakmässigt vet jag inte om det adderar eller drar ifrån så mycket. Men det känns mer "äkta" på något irrationellt sett.

Så, bara en glastyp kvar? Nja. De sju blir nog åtta.

1 kommentar:

  1. Jag föredrar sejdeln till höger. Lagom nätt format och stilren design.

    SvaraRadera