2008-04-01

Nørrebro Skärgaardsporter

60 cl porter... Undrar vad jag ska ha för glas till den här? Kupa? Sejdel? Det får bli en kupa!

Köpenhamnsbryggeriet Nørrebro Bryghus har tagit hjälp av Nynäshamns Ångbryggeri och tillsammans har de gjort en engelsk porter med honung. Den döptes till Skärgaards Porter och alkoholhalten är 6%. Jag valde att dricka den rätt varm, kring 13º, för att låta alla smaker få ta plats.

När jag häller upp den får jag en kolsvart mjuk vätska med brunaktig kant i glaset. Det bildas ett två fingrar tjockt brunt skum som stannar kvar ett bra tag.

Doften är elegant och inbjudande: Jag hittade torra toner av kaffe med vispgrädde, honung, lakrits, pumpernickel, nötter-mandlar samt spår av bitterhet och alkohol.

Smaken är faktiskt mildare än vad jag väntat. Torr rostad malt med smak av tyskt rågbröd, en mild stram bitterhet, milt kaffe, lite gräddiga smaker blandas med knappt förnimbara toner av vax och grönsaker. Malten är förstås kraftigt rostad, men den är snarare torr och fruktig än bränd. Det som gör mig lite besviken är kroppen; jag hade förväntat mig mer av en så här stark porter (med engelska mått mätt). Den långa eftersmaken är sötare med smaker av rostad malt, kaffekarameller och en aning av lagrad ost(!). Avslutningen lägger till detta lite honung och kola.

Kolsyran är starkare än vad jag väntat mig; bubblorna små. Vätskan är rätt lätt, men inte alls blaskig vilket gör ölen förvänansvärt lättdrucken.

Det här är en porter som lyckas vara robust och elegant på samma gång vilket jag ser som ett gott betyg till bryggarna: Massor av smaker utan att för den delen bli tungdrucken.

Betyget blir A- eller 4,1. Tittade på de andras betyg på BeerAdvocate för den här ölen... Åter ligger jag nästan exakt på medel av de andras betyg (trots att jag undviker att titta på dem innan jag provar). Fast det var en som inte gillade den alls. En amerikan. Vilket känns som rätt vanligt: De verkar inte begripa engelsk porter, utan vill att allt svart antingen ska vara mjuk Guinness eller tuff amerikansk imperial stout. Nå, de lär sig väl de med.

Så. Jag gillar ju porter när jag väl dricker den. Men varför köper jag inte porter oftare, framför allt ute på krogen? Är det kanske något slags undermedveten "kunskap" som jag skaffade innan jag började dricka öl som säger mig att den är tung, söt, sur och jobbig att dricka? Det kan nog vara så.

Soundtrack: Povel Ramel "Tack, tack, tack (nu känns det bättre)" (1954), DJ Shadow "Mongrel..." (2002), Al Green "Look Whay You Done For Me" (1972), Thomas Rusiak "Pearls (single mix)" (2000), Aston Reymers Rivaler "Bollnäs-Orsa" (1980), The The "Dogs Of Lust" (1993), Ella Fitzgerhald "Midnight Sun" (1964), Black Roots "Warning" (1995), Elin Sigvardsson "Stupid Sunday Song" (2005)

6 kommentarer:

 1. det är intressant det här du tar upp med temperatur på ölet, det är ganska svårt ibland tycker jag. speciellt med lite mastigare öl som man inte drar i sig i en handvändning, och därför värms upp rejält medan man dricker. generellt tycker jag att de flesta öl är godast med någon form av kylning. en lager ska självklart vara ordentligt kyld, enligt regelboken ska ju tex en porter hålla runt 10-14 grader för att komma till sin rätt. rätta mig om jag har fel? enligt michael jackson får man ut mest smaker o dofter när öl är i rumstemperatur och rimligtvis borde det väl vara så att kyla dödar vissa smakämnen. det borde också betyda att mindre bra eller obalanserade öl tjänar på att kylas och tvärtom för bättre öl......

  SvaraRadera
 2. Om inte annat kan det ju vara intressant att se hur smaken utvecklar sig under tiden som ölen blir varmare?

  SvaraRadera
 3. ja visst är det så, tex många välbryggda belgiska öl marker man mkt spännande skillnader på vid olika temperaturer.

  det här du skrev om porter också, en omedveten kunskap osv. fick mig att komma å tänka på en sak. när man är ute och dricker öl med vänner får man ofta höra nått i stil me; "oj vilken mörk öl, det där kan väl inte va gott, ser ut som en guiness, det är ju som en hel måltid"(även om det inte nödvändigtvis är en guiness, deras referensram bygger på att guiness är det mastigaste öl som finns), det kan fortsätta med - "guiness är väl inte gott? varför dricker du det, är det en machogrejj..".

  Det värsta är att jag vet inte vad jag ska svara riktigt...

  SvaraRadera
 4. Jag fick också en sådan kommentar för några månader sedan (för tusende gången). Den gången hade jag däremot tänkt ut en motfråga.

  Bedömer du alla afrikaner efter Mugabe ..... eller Idi Amin ?

  Tjejen vart tyst, tror inte att hon hajjade fullt ut vad jag menade.

  SvaraRadera
 5. Ibland kan dock en stout vara en utmärkt måltid. Jag kom sent till en kväll på Akkurat med jobbkollegor, så de hade redan hunnit äta och det bokade bordet var snart reserverat för ett annat gäng. Så jag bad bartendern om en bra stout istället, och fick Northwest Coast Brewing Co. Old No 38. Fortfarande den bästa stout jag druckit, och med ett par brödbitar till stod jag mig resten av kvällen.

  SvaraRadera
 6. cribba: klockrent :) försökte komma på nån mer liknelse men haa..

  SvaraRadera