2008-04-03

Dugges Bältesspännarern

Ännu en öl från Dugges; Bältesspännaren. Och ännu en gång namngiven efter en skulptur i Göteborg; Bältesspännarna av Johan Peter Molin som står i Bältesspännarparken. Bryggeriet kallar den "robust porter".

Ölen skummar något vansinnigt redan i flaskan, det gick knappt att börja hälla i glaset förrän det skummade över... Ett lätt fräsande ljud även här. Håller alla mina Dugges-flaskor på att bil dåliga långt innan bäst före-datumet? Det här kommer att bli jobbigt att få ner i glaset. Å andra sidan blir skumkronan... Episk.

Vätskan är svart; det jättehöga luftiga skummet ljusbrunt.

Doften är söt-bitter. Kaffe, mörk choklad och lite lakrits.

Den första smaken är söt och fruktig med mogna äpplen och aprikoser. Sedan kommer torrare toner: Rostad malt med en milt jordig salt smak. Eftersmaken är rostad med mer mörk choklad, svart kaffe, deg och söt/bitter-mandel. Lite alkohol och en viss bitterhet i eftersmaken.

Kolsyran är mycket stark men också kort. Massor av medelstora bubblor. Vätskan är inte speciellt tjock; mer som en standardlager.

En OK porter/stout... Jag minns den som betydligt bättre på fat, då den fick 4,25 i betyg. Nu får det bara bli C+ 3,05.

Soundtrack: Reggae Team "Du måste vara stark" (1982), Giant Sand "Wolfy" (?), Gunnar Wiklund "Snart så kommer åter ljusa tider" (1968), SOS Band "Just Be Good To Me" (1983), the All Seeing I "Beast Goes On" (1998), the Beatles "Searchin'" (1962), Depeche Mode "Rush" (1993)

3 kommentarer:

 1. Jag har inte testat någon av dina senaste recenserade öl. Men porter och stout är inte min grej.
  Låter ju tveksamt inför "fortsättningen", dvs iporna, om man märker en form av dålig hållbarhet på ölen?
  Jag menar, det är ju första gången de tappar på flaska, men så invecklat borde väl inte den processen vara att själva slutprodukten ska ta stryk?

  SvaraRadera
 2. Ska vi prata om att flasköl blir infekterat eller oxiderat så är flasktappningen i stort sett den enda brottsplatsen.
  Det finns massor av saker som kan gå (och går) fel där.
  Dessutom den mest invecklade, rent tekniskt, i hela processen.

  SvaraRadera
 3. Cribba: Så är det väl... Man får hoppas att det igångkörningsproblem, jag tror att de flaskor jag fått tag i tillhör en tidigt buteljerad batch.

  Varför använder man inte ordet "butelj" mer? Det är ju jättesnyggt!

  SvaraRadera