2008-04-02

Dugges Kals Stout

Dugges Kals Stout är en oatmeal stout på 5%, alltså en svart överjäst öl bryggd med korn och havre.

Namnet kommer även den här gången från en skulptur i Göteborg: "Kal och Ada" av Svenrobert Lundquist placerad vid Lisebergs entré.

Jag erkänner att jag var lite nervös när jag hade tittat och luktat på den här ölen efter antiklimaxen (heter det inte antiklimaxet?) med Johannas Bästa tidigare. Skulle även den här vara skadad? Men jag verkar haft tur - trots det lätt fräsande skummet tror jag att den var OK.

Färgen är svart, det fasta två fingrar höga skummet är ojämnt, luftigt och beige.

Doften är rätt stark. Sura humletoner med citruskaraktär. Något söt kraftigt rostad malt. Kaffe och en aning alkohol.

Smaken är förvånansvärt frisk och lättdrucken, kanske beroende på de sura citrustonerna. Fruktiga toner av gröna äpplen, ananas, aprikos och en aning plommon. Kraftigt (men inte tungt) rostad malt med lite antydan till rök och en mild smak av lakritskola. Viss bitterhet, kroppen är på den milda sidan av "medium". Eftersmaken domineras av rostad malt med lite bränd känsla, havregröt, mogen frukt och lite kryddiga tomer av svartpeppar och muskot.

Kolsyran är ganska stark, men det passar den hör ölen förvånansvärt bra. Vätskan är mjuk.

En frisk och lättdricken stout. Betyg B- 3,85.

Soundtrack: Pet Shop Boys "Domino Dancing (demo version)" (1988), Herbie Hancock "Chamelion" (1973), Petter & Nenneh Cherry "Tête à tête (skruvad och choppad)" (2006), Lee Perry "Blackboard Jungle Dub" (1978), Bosse Boberg & Lennart Åberg kvartett "What's This" (1965), The Soundtrack of our Lives "We'll Get By" (2001), Count Basie "Shiny Stockings" (1955)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar