2008-04-20

De Koninck Amber

Så, nu har jag fått ett nytt mål och pratat av mig lite. Stärkt av detta blir det belgisk öl, men inte något brutal-starkt, spontanjäst eller kryddat med spenat. Det är en femprocentig flandersk röd ale från De Koninck vid namn Amber. Som en sådan ska den vara syrlig, fruktig, fatlagrad och komplex.

Färgen är röd-bärnsten; vätskan klar. Det lilla skummet försvinner snabbt ner till ett tunt vitt lager utan att lämna rester.

Doften är mycket torr och fruktig (körsbär, rabarber, krusbär) med en del Belgiska syrliga toner. Jag noterade också lite rostad malt och färskt kött.

Smaken är mycket torr/syrlig men samtidigt ganska mild. Lite fruktiga toner av klarbär, röda vinbär och vildhallon. Det kommer också en våg av jordiga smaker och ekfatlagrade toner. Eftersmaken är torr och bitter med lite lätt alkohol och klarbär.

Kolsyran är stark; små bubblor. Vätskan är torr och lätt.

Den här var enklare i smaken än vad jag hade hoppats på. Betyg: C+ 3,15.

2 kommentarer:

 1. På Beeradvocate finns två olika artiklar för "De Koninck" (Belgian Pale Ale) och "De Koninck Amber (Flanders Red Ale), men i själva verket är det ett och samma öl, känt i Antwerpen under smeknamnet "Bolleke" (lill-bollen eller lill-kulan i direktöversättning). Jag är inte helt säker, men jag tror de först nyligen har tillaggt beteckningen "Amber" när etiketten förnyades. Förr stod det "Pur Malt".

  De Koninck är ingen flamländsk röd ale, såsom Rodenbach, Duchesse de Bourgogne och Ichtegems Grand Cru. Det är en vanlig pale ale av samma typ som Palm, De Ryck Speciale, Op-Ale, osv. I Belgien kallas stilen för "amberbier" eller "spéciale belge". Den uppstod i början av förra sekeln som ett alternativ till pilsnerölen och var från början mycket engelskt insprirerad. En belgisk amber ska vara maltig, lättdrucken och balanserad, och inte utpräglat syrlig som en flamländsk röd ale.

  Personligen är jag rätt förtjust i De Koninck.

  SvaraRadera
 2. Tycker också mycket om De Koninck, fast det kanske beror på att jag bott två år i Antwerpen ;)
  /Fredrik

  SvaraRadera