2008-04-25

Glasveckan: 4 Kalk


Bilden visar min balkong speglat i en kalk. Eller som den också kallas; belgoglas, trappistglas, klosterglas. Chalise eller goblet på engelska (goblet brukar vara i tjockare glas).

Glaset ska ha en hög tjock fot, en klotformad botten och en rak eller svagt svängd kant. Utsmyckningar i form av gravyr, pressade mönster eller detaljer i guld/silver är vanliga.

Den stora öppningen ger god plats för ett ordentligt skum, utan att det blir så högt att det blir svårdrickbart. Den runda botten får jästresterna att sjunka ner och hålla sig på botten.

Som namnen indikerar är det - mer eller mindre - specialgjort för de starka belgiska klosterölen (varav vissa görs under överinseende av munkar från Trappistordern). De kraftiga smaker och dofter som de ölen har gör att man inte behöver någon insvägning.

Glaset ska kännas tungt, stabilt och gediget. Och lyxigt, givetvis.

Öl som passar: Starka ale av belgisk typ (de behöver inte komma från Belgien), såväl mörka som ljusa. Dubel, Trippel, Quadruppel...

Glaset påminner en del om ölprovarglaset, ett glas som man kan använda till de ölen om man inte har ett komplett glasskåp.

Huruvida glasen en gång designats för att framhäva ölets speciella egenskaper eller för att vara lik en nattvardskalk och därmed ge associationer till kloster och munkar är en fråga jag inte kan svara på.

3 kommentarer:

 1. Mina pokaler använder jag till trappister, IP Stouts och Barley Wines.
  Starka, kraftiga öl alltså.

  SvaraRadera
 2. Vilket fint glas! Min sambo gav mig en hint att han ville ha en kalk i 30årspresent men jag lyckas inte hitta någon, Har du något tips på var man kan få tag i en?
  Mvh Elin, sambo till en ölälskare...elin_ernersson@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. Vilket fint glas! Min sambo gav mig en hint att han ville ha en kalk i 30årspresent men jag lyckas inte hitta någon, Har du något tips på var man kan få tag i en?
  Mvh Elin, sambo till en ölälskare...elin_ernersson@hotmail.com

  SvaraRadera