2008-04-30

Antares Porter Imperial

Jag har ljugit för er! Den argentinska ölen var inte alls slut. Längst bak i skafferiet hittade jag två flaskor som gömt sig. Den ena var Stout Imperial från Antares, en Russian Imperial Stout på 8,5%.

Färgen är svart med en mörkt brunröd kant. Det stora beiga skummet sjunker ner till ett luftigt fingertjockt skumlager. Inga rester på glaset lämnas.

Doften är mjukt krämig, torr och kraftigt rostad (närmast bränd). En del alkohol. Kaffe, rökt skinka, sött svart bröd. Väl balanserade dofter.

Smaken är först tung och tjock - att dricka den är är lite som att tugga på mörkt tyskt rågbröd. Eleganta toner av svart kaffe, småkakor, mandlar och färskt kött. Smakerna utvecklar sig med värmande alkohol, sötma och en ren lite syrlig bitterhet. Medel kropp. Eftersmaken har också slängar av alkohol men det finns också rostade nötter, mörk choklad och lite torkade äppelringar. Avslutningen är ren med lite rostade toner.

Kolsyran är mild med lite friska medelstora bubblor. Vätskan är tjock, men inte riktigt så mjuk och krämig som jag hoppats på.

En kraftig och balanserad öl. Men ändå - jag hade önskat lite mer komplexitet och en betydligt större kropp. Betyg: B- 3,45.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar