2008-04-11

Ölands Gårdsbryggeri Ölands Öl

Jag fortsätter kvällen med svenska microbryggerier: Nu, en Amerikansk Pale Ale från Ölands Gårdsbryggeri kallad Ölands Öl.

Enligt bryggaren används Amarillo-humle i den här ölen, få se om dess amerikanska stil och arom (den är inte speciellt bitter) kommer till sin rätt här.

Färgen är djupt gul-bärnsten; vätskan är aningen oklar. Det stora aningen gulaktiga skummet faller långsamt ner till ett fingertjockt lager under det att stora mängder skumrester lämnas på glaset.

Doften är söt och full av aromhumle: Torkade äpplen och aprikoser, smör, mandelkakor, en mild kemisk ton, lite bittra citrusdofter och en aning av surdeg.

Smaken domineras även den av humlen. Det finns också lite söt malt och en lite konstgjort bismak av vax och kokta grönsaker. Citrus; grapefrukt, pomerans och klementiner. Den bittra smaken är stark och kraftig, nästan lite rå, med salt-syrliga toner. Även eftersmaken är bitter med en hel del alkohol i smaken. Jag noterar också torr grapefrukt, antydningar till persika, fruktkarameller och rågbröd. Den (eftersmaken) är inte riktigt så ren och elegant som jag hade önskat, det finns lite udda smaker som jag inte riktigt kan beskriva som annat än "orena". Avslutningen är bitter med lite fruktgodis.

Kolsyran är mild och frisk; vätskan mjuk.

En intressant pale ale med klara amerikanska influenser, men det finns en orenhet som jag tycker mig känna igen från andra Ölands-öl. Betyg: C+ 3,15.

Soundtrack: Barbara Jones "Changing Partners" (?), Marie & the Wildwood Flowers "Salty Hound" (1986), Bob Marley & the Wailers "Could You Be Loved" (1980), Dread Zeppelin "Kashmir" (1996), Madonna vs. Sex Pistols "Ray of Gob" (2003), AC/DC "Live Wire" (1975), Scoter "Pulstar" (2003), Kings X "Pillow" (1994)

1 kommentar:

  1. Hejsan Ölands-Öl!
    Vill verkligen inte instämma i att ölen är lämpligt kolsyrad. För mig har varenda butelj "svämmat över" och jag har fått hålla mig till diskbänken. Inte så kul när jag har gäster. Spelar ingen roll om jag har min öl kyld eller "varm", d.v.s från kylskåpet.
    Annars är ölen god, men saknar en del bäska.
    Vill självklart ha respons på mina synpunkter-

    SvaraRadera