2015-04-01

Stigbergets Endless Summer Ale

Den tredje av de öl från Stigbergets Bryggeri som jag handlade i Göteborg häromveckan är en APA på 5,5 % som humlats med Amarillo: Endless Summer Ale.

Färgen är djupt guld (10 EBC), vätskan är klar, förutom dammlika partiklar som flyter omkring i vätskan (proteiner?). Det fingertjocka skummet sjunker sakta ner till tunt varmvitt lock, det lämnar lite rester efter sig på glaset.

Doften är vasst söt, dammig och fenolisk. Lite beska, massor av plast-gummi och aningar av öljäst.

Smaken startar mycket beskt med citronsyre-surhet, plastiga toner och sojasås (som gör att jag misstänker autolyserad jäst) Medelstor kropp. Eftersmaken har den del kemiska toner av höga alkoholer, deg, bakjäst och kryddor. Avslutningen är maltig med bitter-syrliga toner.

Kolsyran är kraftig med små långlivade bubblor, vätskan är något sträv.

Det flyter omkring en hel del större och mindre partiklar på flaskans botten. Jag misstänker att det lagret av död(?) jäst ligger bakom en hel del av denna öls problem. För problem, det har den. Sämst av Stigbergets brygder, hittills.

Betyg: 2,09. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Göteborgstrakten. Pris: 28:90 för 330 ml. Bäst före: 20160203 (batch 231).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar