2015-03-30

Stigbergets IPA Simcoe Citra


Jag gräver vidare bland de lokala och småskaliga varorna som fanns hos Systembolaget i Nordstan, Göteborg. I kväll: India Pale Ale Simcoe Citra från Stigbergets Bryggeri, en amerikansk IPA på 6,7 %.

Färgen är brun (40 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, efter att ha sjunkit en stund bildar det att tjockt lock över ölen utan att lämna några rester på glaset.

Doften startar friskt och humligt med beska toner av grapefrukt, citronskal och söt kola/knäck. Efter ett tag dyker det också upp alkohol och målarfärg.

Smaken startar beskt. Toner av mörkt bröd, knäck och melass ger en överdriven sötma, det finns också målarfärg och lösningsmedel i bakgrunden liksom citrus-marmelad. Medelstor kropp. Eftersmaken har en sträv beska av innerskalet från grapefrukt, grapefruktjuice, torkade blommor och fruktsoda. Klor och kalk i avslutningen, som också har en mycket lång efterbeska.

Kolsyran är kraftig och vass; de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är något kladdig.

Aningen, aningen bättre än Bitter men inte bra.

Betyg: 2,58. Tillgänglighet: Lokalt och småskaligt sortiment hos Systembolaget i Göteborgstrakten. Pris: 30:30 för 330 ml. Bäst före: 20160210 (batch 234).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar