2015-04-23

Backyard Brewery The Leaky Bucket

Bild: Carlsberg Sverige.
Taktila minnen... Igår upplevde jag ett sådant när jag höll i den nya flaskan med folkölslager från Carlsberg Sverige-etiketten Backyard Brewery: The Leaky Bucket (3,5 %).

Det är en korttjock stubbig flaska av en typ som verkar bli allt mer populär just nu. Men när jag höll och hällde upp denna öl så flyttades jag direkt tillbaka till andra halvan av nittiotalet då jag hängde på universitetets datorföreningar. Kosten bestod av mikrovärmd Billy's Panpizza och drycken var oftare än inte iskall Vestfyen 2,8 som gick lös på 20 kronor för sex 33 cl-flaskor, hopsatta med en pappkrage. Och de flaskorna var väldigt lika den här stubbflaskan.

Ack ja. 

Det var med dessa minnen fladdrande i huvudet som jag började hälla upp denna öl, som i marknadsföringen presenteras som en pre-prohibition-style-folköl med extra karaktär av malt och humle.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan klar. Det låga vita skummet försvinner snabbt ned till ett tunt ojämnt lock.

Doften är ren och medelsöt med en del pilsnermalt. Aningar av bryggerijäst och svartpeppar.

Smaken är lätt och ren. Den är märkbart mindre söt än den svenska standard-folkölen. Mild ren beska, lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är även den mild, gränsande till blaskig. En växande smak av blöt papp i avslutningen stör en aning.

Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är långlivad. Vätskan är lätt utan att bli blaskig.

På flera sätt renare och torrare än den vanliga makro-folkölen, det är bara de där papptonerna som jag inte gillar. Men det som verkligen stör är att den inte lever upp till marknadsföringens beskrivning som skruvade upp mina förväntningar, och på den nivån levererar inte denna öl.

Betyg: 2,97. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Typiskt 1 för 16:00, 2 för 25:00 (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 01 OCT15.

3 kommentarer:

  1. Testar alla möljiga märken, men detta öl får inga höga poäng av mig, för lång eftersmak av beska.

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte det var supergott!

    SvaraRadera
  3. Jag tyckte det var supergott!

    SvaraRadera