2015-04-02

Beer Expo 2015 - reflektioner


I helgen genomfördes den sjätte upplagan av Beer Expo, Linköpings egen ölfestival. Sjätte året, fjärde lokalen. Vilket såklart stör erfarenhetsbygget en aning.

Nå, Konsert & Kongress fungerade bra med sin lite märkliga blandning av orört 1987 och idag. Det enda klagomål jag noterade från utställarna var att de inte gillade att vara utspridda - huvuddelen stod i den gamla innergården Garden medan några fick vara i entréhallen.

Ovant var också att trängseln var större under eftermiddagen än kvällens pass. Detta berodde på att det på kvällen samtidigt arrangerades en konsert i Krusellhallen i andra änden av anläggningen och för att inte överskrida byggnadens totala antal människor fick festivalen dra ner något. Å andra sidan var det luftigt och trevligt på kvällen när man gick runt.

Jag höll en provning på varje pass, något som jag skrev om här. Och det gick ju bra, men av olika arrangörsskäl hade jag inte riktigt tillgång till alla öl jag ursprungligen tänkt mig.

Efter eftermiddagens provning hade jag 5 timmar till nästa, men eftersom jag ville vara pigg och fräsch (nåja) även på den andra så struntade jag i festivalen och åkte i stället hem och tog en paus på soffan. Man får passa på när det är nära hem...

När min andra provning var över så tyckte jag att det kunde vara intressant att kolla en annan provning, alltid lär man sig något nytt om öl eller presentationsteknik. Det fanns bara en att välja mellan: Moderna Klassiker med Johan Midbjer.

Intressant för mig om inte annat än för att jag i förhandsinformationen tyckt att den var väldigt lik min Moderna svenska ölklassiker. Nåväl. Det var en mycket intressant provning med ett annat perspektiv än mitt, där både nyare (Omnipollo Leon, Mikkeller American Dream) och äldre (Boon Kriek, Trappistes Rochefort 10(?)). Jag pratade en hel del även under denna provning, jag hoppas verkligen inte att jag trampade på några tår. Men över huvud taget var de 11 som var med på denna provning mer talföra än mina 40/30 gäster. Riktigt trevlig stämning!

Lite smakprover dracks efter detta. Vagt ur minnet:
  • Brekeriet Leavin Levain som bryggts med surdeg. Rejält syrlig och ändå så frisk. Jättegott!
  • Brekeriet Bière är deras folköl på 2,7 % hade tunnare kropp än vanligt men var i övrigt 100 % Brekeriet med fin syra och funkighet. 
  • Electric Nurse Per Os är tillbaka, dock mycket mjukare och snällare än vad jag minns denna AIPA.
  • Hos Speedy Wine stod min idol Jerry Lindahl och serverade öl från Flensburger. Provade lite Frühlingsbock som var ny för mig. Ren och prydlig med lättare sötma än jag väntat mig från en vårbock.
  • Weird Beard hade tagit fram en märklig blandstilsöl: Hit The Lights. Engelsk malt, tysk humle, amerikansk jäst. Nja, grumlig i smakerna.
Dessutom blev jag av Skrubbe hos Belgoklubben serverad en ljusare skvätt russinsöt belgare ur stor flaska med svart etikett. Men jag lyckades inte få ur honom vad det var än ett frånvarande "Det är jääävligt starkt det här...". Någon av er som vet vad det kan ha varit?

Annars var blev det mest att stå och prata med andra gäster och utställare.

Så det blev rätt lite festival för mig, men ändå en väldigt behaglig dag.

2 kommentarer:

  1. Hej Bark! Hittade ett litet men ack så viktigt stavfel, Brekeriet ölen ska stavas Levain, Leavin blir en helt annan betydelse.(Leaving) ;) //Martin Henning Lagerström

    SvaraRadera