2015-04-11

Omnipollos Hatt

Hökens gata.
Egentligen är väl allt redan sagt om Omnipollos krog Omnipollos Hatt, som öppnar idag lördagen den 11 april 2015? Få andra ölprojekt i sverige har varit så omtalade, omskrivna, väntade och, ja, hypade som detta. Låter inte luras av Henoks och Karls anspråkslösa uttalanden, det här rä marknadsförare som vet exakt vad de pysslar med.

Jag hade förmånen att bli inbjuden till för-öppningen för press, vänner och familj som var igår fredag. Givetvis kastade jag allt jag hade för händerna och beställde tågbiljetter till Stockholm. För hur mycket som spekulerats och gluttats inför så ville jag verkligen kolla om det blivit så fantastiskt som jag hoppades på.

Leverans.
Konceptet är enkelt, nästan minimalistiskt: Det finns 10 fatöl och 10 surdegspizza-sorter att välja mellan. Igår var 9/10 öl Omnipollos egna men normalt kommer det att finnas 4-5 öl från ”vän-bryggerier”. Alkoholfri öl och egentillverkad ginger ale är alternativen och som tilltugg finns egensyrade pickles.

Lokalen är liten men väl genomtänkt och genomförd. Såklart, höll jag på att skriva.


Som akustiken. Väggarna är i stort sett tomma förutom en skyddande brun träbröstning. Men golvet är mjukt och platsgjutet, taket är täckt av slammade halmplattor och borden är belagda med yta i kork. Trots att det i slutet av eftermiddagen var mycket gäster och bakgrundsmusik gick det att viska för att kommunicera. Bara som ett exempel.

Det mesta i hårdvara är annars specialdesignat och handgjort för krogen: Lampor, tallrikar, kakel, golvmönster, fatpump-handtag och till och med vattenkranen.

En liten uteservering på trottoaren kommer att dyka upp till sommaren. 

Allt var inte 100 % färdigt igår, exempelvis borrades högtalarna upp när det var fullt med folk i lokalen. Men jag tror inte att det finns någon anledning till oro inför premiären idag, personalen är erfaren och handplockad, det kändes som om allt kommer att flyta på bra redan från öppningsdagen.

Jag tror dock att det kommer att bli problem med populariteten: Att det kommer att vara totalt fullsmockat från öppning till stängning är ingen vågad gissning.

Jag fick chansen att prova krogens snacks, med en av männen bakom recepten (vars namn jag aldrig tog), och snabbt kom två burkar fram på bordet: Dels deras koreanska kimchi, dels den asiatiskt kryddade syrade rödkålen (där det också fanns rättika).

Kimchin var chilihet, det var en lång skön bakgrundshetta som dock kan ta över smaksinnet och kräver sin öl. Jag fick rekommendationen Omnipollo Perikles Pilsner men den ölen drunknade helt i chilin. Jag testade i stället den tuffa DIPAn Buxton Two Ton IPA (som igår hade premiär på 35 krogar runt om i världen) och dess större smaker tyckte jag funkade bättre.

Rödkålen doftade (och smakade delvis) som att sticka in huvudet i en asiatisk matbutik med massor av milda kryddor. Till efterrättsölen Yellow Belly Sundae (på nitrokeg) passade det utmärkt. Yellow Belly var om möjligt ännu godare än i höstas på Stockholm Beer: Här var den fullproppad med jordnötter, pecannötter och chokladsmaker. Massiv!
Pizzorna serverades denna dag som smakprovsbitar allt eftersom de blev klara. Fyllningarna på surdegsbottnarna var av stor variation, alla goda välkomponerade och oväntade oavsett om det var chili och vaniljmarinerad aprikoser (eller var det persikor?), fisk och potatis, ruccola-parmesan-salchichon eller surkål och korv. Till och med klassikern capricciosa var en helt ny smakupplevelse. (med risk för att jag blandat samman ingredienser och kombinationer).
Bargänget.
Ja, det här kommer att bli bra.

Det dracks en del öl, och här är lite noteringar om dem. Ölen serverades i glas om 20 eller 40 cl, de starkaste bara på litet glas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar