2015-04-23

Backyard Brew Queen of Hops

Bild: Carlsberg Sverige.
Den andra folkölen från Carlsberg Sverige-projektet Backyard Brew är en session-IPA vid namn Queen of Hops. Blommigt fruktig karaktär utlovas liksom citrustoner från Cascade-humle. 3,5 %.

Färgen är guld med en dragning åt brunt (12 EBC), det två fingrar höga gulaktiga skummet är varmvitt. Lite skumrester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är mild och mjuk. Lite humle-beska, lite citrus och en tydig godis-sötma.

Smaken startar torrt och beskt, där beskan har något lätt kemiskt över sig. Men det går fort över och i övrigt är det rent och lätt. Lätt kropp. Eftersmaken har någon liten beska, med sötma som påminner om lösgodis och knäck. Avslutningen adderar en dammig ton av papp och kalk.

Kolsyran är stor-stark-stark, de medelstora bubblorna är vassa och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Precis som med The Leaky Bucket (recension) är den här ölen överdrivet försiktig, ren och oförarglig. Vilket är märkligt med tanke på att pressmeddelandet för det här släppet har rubriken Nu vill vi ha mer smak på folkölet. Det känns som att det någonstans i processen för den här produkten har en god grundidé slipats ner och anpassats till en totalt ointressant produkt. För visst går det att göra en humleintensiv öl i ungefär den här alkoholklassen – se bara på Dead Pony med marginellt mer alkohol…

Vilket känns rätt trist.

Betyg: 2,89. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 1 för 19:00, 2 för 25:00 hos den lokala ICA-butiken (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 01 OCT15.

5 kommentarer:

 1. Brandmästare Andréns Törstsläckare! Jag säger bara det!

  SvaraRadera
 2. Sägar bara alla ölbloggar skriver om samma sak. Riktigt kul, Lassa säger samma sak som Sven. Snacka om bra ölforum. Fortsätt så Bark, kanske kunde ha någon typ av ölskola? Typ den ölen var inte bra pga och pga osv. Riktigt bra sida Bark, att Systembolaget släpper fin fina öl imorgon är det ju ingen som bryr sig om, men att ICA har några riktigt riktigt bra öl i hyllan , det vill ju alla läsa om:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skrivs det rätt mycket om vad bolaget släpper och personligen tycker jag att det är intressant med bra folköl på ICA. Nu lyckas inte storbryggerierna så värst bra med att göra några smakrika craft-öl-kopior, det blir bara blaskigt och för att inte tala om ICA-selection som är en katastrof. Även på folkölsfronten gör hantverksbryggerierna oerhört mycket bättre öl än storbryggerierna.

   Radera
 3. Så typiskt storbolag; "nu ska vi haka på den nya hotta trenden och göra ngt nytt o ball" Och så i slutändan kommer det ut en utslätad o trist produkt.
  Mats B

  SvaraRadera